Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka).

Saturday, March 26, 2011

AwEk tu CaNtiK La

Bikai : Wayang start lame lagi ni,nak wat ape?
Adan : Makan KFC,jom!
Bikai : Lor,tadi kan baru makan kat Secret Recipe,nak makan lagi ke?
Muz : Em,kite lepak-lepak kat Ice Skating tu,bley gak usha awek-awek yang dot main situ
Bikai : Ok gak,jom
Kalau anda perempuan,saya rasa situasi di atas jarang sangat berlaku,pantang ada masa kosong di pusat membeli belah, pasti pergi ‘window shopping’. Tapi kalau anda lelaki,saya percaya situasi di atas pernah berlaku pada diri anda. Kalau bukan lepak di tepi gelanggang Ice Skating,lepak di kaki lima,yang penting tempat itu mesti ramai orang lalu-lalang.Kenapa?
Sebab nak menikmati kehebatan dan keagungan Allah yang menciptakan satu ciptaan yang cukup mempersona dan menarik hati iaitu perempuan. Kalau yang lawa,ayu,cantik,comel lalu di hadapan mereka,mula lah teransang. Kalau yang nakal,menggunakan siulan sebagai tarikan dan kalau yang kurang nakal,berkongsi kegembiraan dengan rakan-rakan lain,kalau yang alim,cepat-cepat tunduk pandangan.
Kalau yang tak berapa lawa pula lalu,yang nakal masih cara yang sama cuma dengan niat ingin mengejek,yang tak berapa nakal menjuih bibir tanda tak berkenan,yang alim tak tunduk pandangan,hanya beristighfar dalam hati kerana makhluk di depannya tidak mampu menggugat imannya.
Rupa-rupanya,ini bukan budaya orang Melayu sahaja tapi ini budaya orang Lelaki. Tak kisah anda bangsa apa,asalkan anda lelaki,pasti anda suka duduk di tepi jalan bersama kawan-kawan sambil menikmati keindahan alam. Hal ini pernah dicatatkan dalam satu hadis Rasulullah yang berbunyi:
Diriwayatkan daripada Abu Said al-Khudri, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Hindarilah duduk di tepi jalan. Kami bertanya: Wahai Rasulullah SAW, kami tidak dapat meninggalkannya kerana kami sudah biasa begitu! Rasulullah SAW bersabda: Jika kamu merasakan tidak boleh meninggalkannya, maka berilah hak jalan. Mereka bertanya: Wahai Rasulullah SAW, apakah itu hak jalan? Rasulullah SAW berkata: Menundukkan pandangan, jangan mengganggu, menjawab salam dan berbuatlah kebaikan dan jauhkan daripada kemungkaran.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).
Kalau budaya melepak itu sudah sebati dalam hidup anda,tunaikanlah hak jalan sepertimana hadis di atas. Tundukkan pandangan bukan bermaksud tengok dulu baru tunduk tetapi dari awal lagi anda menjaga pandangan anda. Lepaklah di tepi jalan tapi arahkan pandangan anda ke arah yang tiada manusia,itulah menjaga pandangan.
Jangan ganggu orang-orang yang lalu-lalang,baik lelaki atau perempuan,berikan mereka keselesaan. Pernah anda ingin lalu satu kawasan tapi di tengah perjalanan ada satu kumpulan lelaki berkulit hitam,lalu anda cari jalan alternatif lain kerana anda rasa tidak selamat melintasi mereka.Perkara yang sama difikirkan oleh wanita-wanita yang berjalan seorang diri,walau seputih dan secerah mana pun kulit anda,andai anda berkumpulan dan dia keseorangan,pasti dia rasa tidak selamat dan ini bukan ajaran Islam.Kita dilarang sama sekali membuatkan orang lain rasa tidak selesa dengan kita.
Wahai lelaki,jagalah pandangan kita. Memang kadang-kadang bila ada seorang perempuan lawa lagi seksi lalu di hadapan kita,kita rasa rugi kalau tidak tengok tapi ingatlah hadis di bawah:
“Tidaklah seseorang Muslim melihat kecantikan seorang wanita, kemudian dia menundukkan pandangannya, melainkan Allah akan menggantikannya dengan kemanisan dalam beribadah.” (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Abdullah Ibnu Mas’ud juga ada meriwayatkan hadis yang berbunyi:
“Sesungguhnya pandangan itu adalah salah satu daripada panah Iblis yang beracun. Barang sesiapa meninggalkannya kerana takut kepada-Ku, nescaya Aku akan menggantikannya dengan manisnya keimanan yang dapat dia rasakan di dalam hatinya.” (Hadis riwayat at-Tabrani).
Memang rugi tapi itulah pengorbanan yang perlu dibuat untuk mengejar kemanisan iman. Artikel ini tidak bertindak pada lelaki semata-mata,bahkan para wanita juga. Kita seharusnya menjaga pandangan ktia semua kerana dari mata turunnya ke hati dan dibimbangi,dari hati turun lagi ke bawah.
Dalam kes rogol,usah dibahaskan lelaki atau wanita yang patut dipersalahkan andai kesemua antara kita mengikuti dan mentaati ajaran Islam,insya Allah,tiada lagi kes jenayah atau gangguan seksual. Katakan si wanita tidak bertudung,berpakaian seksi,tetapi andai si lelaki sentiasa menjaga pandangannya,apakah rogol itu boleh berlaku? Apa-apa hal dalam masalah dunia,berbaliklah kepada ajaran Islam yang sebenar. Islam bukan setakat agama tetapi Islam juga adalah cara hidup,satu cara hidup yang mampu membawa kita kepada redha Allah.
Apabila sebut tentang redha Allah,patut kita tegaskan dalam akal kita bahawa apa-apa yang diredhai Allah,pasti memberi manfaat dan keuntungan pada diri kita sendiri. Cuba cari satu suruhan Allah yang memudharatkan diri kita? Setakat saya hidup,belum saya jumpa satu suruhan yang memudharatkan kita,biasanya kita sendiri yang memudharatkan diri kita.
Mana taknya,Islam suruh kita sapu muka dengan air untuk berwudhu’ tapi kita basuh muka kita dengan air. Islam suruh kita cepat-cepat berbuka puasa tapi kita perlambatkan dengan doa-doa yang panjang,ambil berkat kata kita. Bila diperhatikan,kita sebenarnya yang memudharatkan diri sendiri.
Pastinya menjaga pandangan itu memberi kebaikan pada diri kita,selain tidak meransang kita daripada mengganggu orang lain,ianya juga mampu menenangkan hati kita. Ayuh,kita jaga pandangan kita,elak daripada melihat perkara maksiat,biar hati kita dekat dengan kebaikan moga kita pun senang melakukan kebaikan.

KesiLaPan

Situasi 1:
A: Eh, wanita wajib ke pakai stokin.
B: Aku tak pasti pasal hukum hakam ni, tapi setahu aku wanita hanya boleh dedahkan muka dan tapak tangan je.
A: Tapi hari tu aku pergi pasar, aku jumpa makcik pakai jubah, tudung labuh, dia tak pakai stokin pon, tak tutup pon kaki dia.
B: …………
Situasi 2:
A: Eh, wajib ke tutup aurat dengan abang ipar?
B: Aah. Wajib tutup aurat dengan abang ipar, sebab kita bukan mahram dia.
A: Tapi ada kawan aku tu, budak baik. Memang jaga lah aurat dia, dia cakap depan abang ipar dia tak paka tudung pun.
B: ………………………
Situasi 3 :
A: Eh, keluar berdua-duaan dengan makwe tak baik kan?
B : Aah. Kita dilarang berdua-duaan dengan wanita yang bukan mahram kita.
A: Tapi kenapa ketua Badar ( Badan Dakwah dan Rohani) sekolah aku dulu selamba je dating ngan makwe dia.
B: …………………….
Satu kesilapan umat islam zaman sekarang adalah melihat islam itu pada diri seseorang. Seseorang yang dicop budak dakwah dan budak baik akan dijadikan sebagai hujah untuk menyokong hujah yang dicipta sendiri. Ya, ia berlaku kerana adanya umat islam yang tidak mengamalkan islam sepenuhnya, mengambil perkara yang dirasakan mudah dilakukan sahaja. Telah berfirman Allah s.w.t dalam al-quran;
” Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah ke dalam Islam secara keseluruhan dan janganlah kamu ikuti langkah-langkah syaitan. Sungguh, ia musuh yang nyata bagimu.” [ Al-Baqarah 2 : 208]
Allah s.w.t telah mengingatkan kita untuk masuk ke dalam Islam secara keseluruhan. Tidak ada firman yang memerintahkan umat islam untuk memilih melakukan perintah mana yang dirasakan sesuai.
Bagi yang merasakan berat untuk menutup aurat sepenuhnya, bagi yang rasa berat untuk melaksanakan perintah Allah sebaiknya, usah menciptakan hujah sendiri, jangan budak dakwah dijadikan bahan untuk membuktikan hujah anda betul.
Kerana manusia itu tidak semua sempurna, jangan meletakkan kepercayaan anda pada islam melalui seseorang manusia sahaja.
Kerana Islam itu agama yang sangat suci, yakinilah bahawa setiap yang ada pada islam itu punya hikmah untuk memberi kebaikan kepada kita dan seluruh umat Islam.

NaiM Si BuDaK AgAmA


Naim pelajar tingkatan 5 di sebuah Sekolah Agama Persekutuan.Dia seorang yang tinggi ilmu agama dan mempunyai politik yang agak stabil di sekolah dan Siqahnya(Kepercayaan orang terhadapnya) tinggi.Apabila Ustaz tiada di antara Magrib dan Isyak,dia akan ke hadapan.Samada memberi tazkirah atau mengepalai bacaan Mathurat.Pergaulan dengan perempuan dijaga dengan begitu sempurna,jika mesyuarat terpaksa bercampur lelaki dan perempuan,sama sekali dia tidak akan mengangkat pandangannya.Semua orang menghormatinya,baik yang junior mahupun senior,baik yang laki-laki mahupun perempuan.Jika ada senior yang tengah membuli junior,jika Naim ada di tempat kejadian,proses buli itu akan bertukar menjadi majlis maaf-bermaafan.Inilah ‘kuasa’ Naim di sekolahnya.
Dia menjadi contoh teladan bagi setiap pelajar sekolahnya.Setiap mata-mata yang wujud di sekolah itu selalu memerhatikan pergerakannya dan mengambilnya sebagai contoh kehidupan yang paling sempurna.Dek kerana mengetahui banyak mata memerhatikannya,dia betul-betul menjaga akhlaknya.Bukan kerana manusia tetapi kerana Allah.Niatnya hanya satu,supaya Islam itu terpancar dari dirinya.Hebatnya dia dalam menjaga akhlaknya, tidak ada seorang pun di dalam sekolahnya melainkan teman sebiliknyanya yang pernah melihat kulit badannya walaupun dia seringkali bermandi-manda di kolah berhampiran dengan surau.
Sudah pasti,ramai perempuan yang menggilainya walaupun dia tidak mengetahui hal itu.Di hadapannya semua baik,tunduk dengan penuh tawadukknya tapi berlalunya Naim dari tempat itu,mula lah mulut mereka bergerak memuji dan mengumpat tentang Naim.Bukan sahaja pelajar biasa yang meminati Naim tapi ada juga pelajar-pelajar perempuan yang memegang tampuk kepimpinan sekolah yang meminatinya cuma tidak disuarakan, bimbang ditegur dan yang paling mereka takuti,takut cinta mereka ditolak.Tambahan pula Naim banyak kali mengingatkan pelajar-pelajar supaya menjauhi zina hati,zina yang tidak dapat dilihat dan tidak dapat dirasa tatkala dia memberi tazkirah.
Namun,hatta nabi Sulaiman yang menjadi raja dunia itupun diuji Allah,inikan pula seorang pelajar sekolah agama yang ilmu agamanya masih bertatih, bahasa arabnya masih merangkak-rangkak.Dia diuji dengan kehadiran seorang pelajar perempuan yang baru pindah ke sekolahnya.Namanya Nisa, Khairun Nisa.Orangnya putih,bertahi lalat di pipi sebelah kanan sedangkan Naim di sebelah kiri.
“Ana Khairun Nisa,sila beri tunjuk ajar.”Nisa memperkenalkan dirinya.
Dalam mahu yang bercampur dengan iman di dalam hatinya,Naim melihat Nisa dengan sipi-sipi matanya sahaja. Ingin dia merenung Nisa dengan lebih tajam tapi iman di dadanya masih kukuh bak tembok besar cina.
“Cantiknya,”hati Naim bermonolog.
Tidak sampai sekelip matapun,imannya menampar hatinya.Dia terus sedar dari diulik oleh syaitan dan lantas dia beristighfar,memohon ampun daripada Tuhan dek kerana melakukan zina,zina hati.Ingin sahaja matanya mengeluarkan bintik-bintik mutiara tanda sesalnya dia akan dosanya namun selaput kaca di matanya masih tebal.Mungkin penyesalannya masih belum kuat untuk memecahkan selaput kaca itu.
Saat berganti saat,hari berganti hari,Nisa pun terpilih untuk menjadi salah seorang AJK surau sekolah dek kerana dia asyik ke surau berbanding dengan pelajar-pelajar yang lain.Subuhnya di surau,Dhuhanya di surau,Zohornya di surau,Asar,Magrib dan Isyaknya di surau.Seringkali Naim terdengar suara wanita sedang membaca Al-Quran di balik tabir biru yang memisahkan lelaki dan perempuan,ingin dia mengintai siapakah gerangan hamba Allah itu tapi iman masih tebal menyelaput hati nafsunya.Ditakdirkan Allah,suatu hari dia ternampak Nisa masuk ke surau perempuan,maka tahulah dia bahawa suara perempuan yang didengar selama ini ialah suara Nisa.
Sedang dia sedang bersendirian berdoa selepas solat sunat Dhuha,dia terdengar satu suara perempuan meminta tolong dari balik tabir.Suara perempuan itu sayup-sayup.
“Ish..Nak tolong ke tak..Kalo aku masok belah pompuan,bukanke khalwat..ye la,mane ade orang…aku dan die je..takley,aku mesti bagitau ustaz hal ni,biar ustaz tolong..”Imannya bersuara.
Tapi 1 tetap kalah kepada 2.Imannya kalah dengan nafsu dan syaitan yang menggodanya.
“Kalo aku tak tolong,maybe…em…aku intai dulu la,kalo serius aku tolong segera kalo tak,aku lapor kat ustaz,”akal mula campur tangan.
Tabir biru itupun diselaknya dan dia mendapati jari Nisa terkepit di almari Quran.Walaupun sakit Nisa tetap menahannya,bimbang maruahnya jatuh di hadapan seorang ketua badan Agama sekolahnya.Dan ketika itulah makhluk durjana yang bernama syaitan mula mengambil peranan.Disuntiknya bius-bius dosa ke dalam hati Naim supaya Naim tidak terasa melakukan dosa.
“Em..Aku kene lapor kat ustat ke?Patot ke aku tolong?Bley ke aku pegang tangan die?Dose..”Imannya bersuara.
“Ah,darurat,darurat.Even babi pun boleh makan kalo darurat.”Akal yang dibalut dengan nafsunya membuat pertimbangan.
“Betul juga,ok,aku tolong.”Hatinya membuat keputusan sambil disahkan oleh Syaitan.
“Er,Nisa tahan ek,kejap saya tarik pintu almari ni.”Dia memberi arahan kepada Nisa.
“…ok…”Suara Nisa bagaikan bunyi ikan bersuara,entah dengar,entah tidak.
Pintu almari berjaya dibuka,jari Nisa terlepas dari kepitan almari.Merah bak biji saga jarinya,hampir-hampir saja berdarah tapi kulitnya masih kuat menahan segala isi cecair daripada keluar.Tiba-tiba,Naim tanpa berfikir panjang memegang jari Nisa.Niatnya hanya satu,ingin melihat keadaan jari Nisa.Tapi dengan pantas Nisa menariknya dan berlari turun daripada surau dan menuju ke kelas.
“Ya Allah,apa aku telah buat ni…Aku bukan sengaja melakukannya Ya Allah..Ampunilah aku..”Dia berdoa,menangis menyesal dosa yang baru sahaja dibuatnya sebentar tadi.
Habis sahaja air matanya kering,hatinya diketuk dengan pelbagai soalan.Bukan soalan agama tetapi soal maruah dan Siqahnya.Bagaimana jika Nisa menceritakan hal tadi kepada kawan-kawannya?Bagaimana kalau cerita itu bocor kepada junior-juniornya?Kalau ustaz dapat tahu,pasti dia akan dilucutkan dari segala jawatan yang disandangnya sekarang.Dia akan dicemuh dan dihina.Dia tidak akan dapat peluang ke depan lagi sewaktu ketiadaan ustaz.Dia bimbang bercampur keliru.
Lamunannya tersentak apabila satu suara memberi salam untuk masuk ke surau.Peluh-peluh resah dan gelisah mengalir di pipi kanannya,dia masih di dalam bahagian surau wanita.Apa yang harus dijawab jika ditanya. Ya,menipu.Menipu adalah jalan penyelesaian yang terbaik buatnya sekarang.Lagipun dia cam suara itu,itu suara Khairul,teman sebiliknya.Baginya tidaklah berdosa menipu teman sebilik yang akrab dengannya.
“Eh,Im.Ape ko wat lam surau pompuan tu?”Soal Khairul,kelihatan di mukanya perasaan ingin tahu.
“Eh,takde ape-ape la.Aku just check samada quran cukup tak belah pompuan.”Jawab Naim.
“Owh,baguslah wat kerja baik atas rumah Allah ni.Insya Allah ko dapat pahala,taknak share ngan aku?”gurau Khairul.
Gurauan yang pada dasarnya kelihatan seperti satu lawak bodoh tetapi ada perkataan-perkataan yang menghantui fikiran Naim iaitu ‘RUMAH ALLAH’.
Ya,di atas rumah Allah inilah Naim melakukan maksiat.
Di atas rumah Allah inilah Naim menipu.
Semuanya di atas rumah ini,rumah kepunyaan Tuan segala tuan.
Tiba-tiba dia menangis tetapi bukanlah menangis seperti anak kecil menangis.Hanya air mata sahaja mengalir di atas pipinya yang sedikit cengkung.Khairul terkejut melihat Naim menangis dan bertanya sebab Naim menangis tetapi Naim hanya berdiam.Khairul membuat andaian sendiri,pada pendapatnya mungkin Naim menangis kerana bertaubat.Lantas perasaan cemburu mula menguasai dirinya.Inilah dia tanda orang beriman,pantang melihat orang lebih dekat dengan Kecintaan nya,pasti dia cemburu.
“Eh Im,kelas da nak start.Jom!”Ajak Khairul.
“Ok,”balas Naim.
Pelajarannya selepas waktu rehat tadi tiada makna.Sepatah kata yang keluar dari mulut cikgu-cikgunya tidak satupun diingati atau diberi perhatian.Matanya tajam memandang ke arah papan hijau di hadapan kelas tetapi fikiran jauh ke laut mencari ketenangan.Jasadnya wujud tapi ruh akalnya tiada.Bukan sibuk memikirkan penyelesaian tetapi sibuk mencari masalah-masalah yang akan timbul jika cerita tadi diketahui umum.
Rupa-rupanya,bukan Naim sahaja yang berjasad tanpa akal,begitu juga dengan Nisa.Cuma ada kelainannya. Nisa sama sekali tidak bimbang tentang nasibnya jika cerita itu bocor atau ada mata yang terpandang peristiwa tadi tetapi kepalanya sibuk memikirkan tentang Naim.Kedudukannya di dalam kelas menyebabkan matanya tidak berkelip memandang Naim dari belakang.Baginya,alangkah bertuah sesiapa yang dapat menawan hati Naim. Kesopanan dan kebaikan yang ditunjukkan oleh Naim sebentar tadi,betul-betul memikat hati suci si gadis ini.Begitulah nasib si Abid tanpa Ilmu.Pantang ditiup angin,pasti dia rebah.
Tangan mula mengambil peranan,diambilnya pen merah jambu kesukaannya dan diambil sehelai kertas memo yang berada di dalam laci mejanya.Sepucuk surat ditulis sebagai tanda terima kasih buat si jejaka budiman. Surat sahaja tidak cukup,dibelinya sekotak air laici yang berharga 80sen dengan duit seringgit.Bakinya dibeli sebatang choki-choki,juga sebagai hadiah.
Seperti kebiasaannya,Naim datang ke kelas seawal mungkin.Selesai sahaja solat Zohor berjemaah dan makan di dewan makan,tanpa menyalin pakaian,dia terus ke kelas.Baginya masa itu emas dan tidak boleh dibazirkan walaupun sesaat.Masih banyak pelajaran tingkatan 4 dan tingkatan 5 yang belum dikuasainya.Tabiatnya ini menjadi ikutan sesetangah pelajar yang lain.Pabila dia melangkah kaki ke dalam kelas,alangkah terkejutnya dia apabila dia melihat sepucuk kertas yang dilipat 2 dan ditindih dengan sekotak air laici dan sebatang choki-choki.
Isi suratnya:
Salam..
Terima kasih kerana tolong ana..
Kalau anta takde tadi,tatau la macamana ana nak buat..
Jangan bimbang,ana tidak akan membocorkan hal tadi kepada orang lain..
Ukhwah Fillah,
Nisa’
Sambil menghirup air laici dalam kotak itu,dia tersenyum.Dengan mengoyak plastik depan choki-choki,dia membetulkan kerusinya,mempersiapkan dirinya untuk menulis surat balas kepada Nisa.Sebaik sahaja pen nya ingin menyentuh dada kertas putih berbelang biru itu,dia terfikir alangkah bagusnya kalau dia mempunyai pen berwarna-warni supaya Nisa tidak jemu membacanya.Mata hitamnya terpandang bekas pensil kawan di hadapannya.Tidak pernah dia menyentuh barang orang lain tanpa izin tapi kali ini tidak lagi.Entah kawannya bagi atau tidak,dia terus menggunanya atas alasan yang sangat biasa, “standardla,kawan..”Maka bermulalah kisah cinta Naim,Si Budak Agama.Balas dia:
Salam,
Terima kasih atas minuman dan makanan yang saudari bagi,
Ana tidak buat apa-apa melainkan untuk menolong insan dalam kesusahan,
Bukankah Islam menyuruh kita menolong orang dalam kesusahan?
Moga Allah meredhaai kita,
Dan,salam perkenalan.Ana Naim.
Naim
Diselitnya surat ini ke dalam buku latihan Nisa’ dengan harapan yang membulat.Maka,Naim dan Nisa mula berbalasan surat.Walaupun pada awalnya,kedua-dua merasa kekok dek kerana dua-dua mempunyai tapak agama yang boleh dikatakan kukuh. Ada juga Nisa bertanya di dalam suratnya, “Kita berbalas surat ni,tak salah ke di sisi Islam?”
Pening juga Naim dibuatnya namun disejukkan hatinya dan hati Nisa dengan jawapan, “Takpe,kita dating tak pernah.Bertentangan mata jarang sekali. Kita Ukhwah Fillah.Kita berhubungan inipun semata-mata kerana Allah.Kita niat untuk berkahwin,bukan untuk buat maksiat.”
Nisa membalas, “bagaimana pula dengan zina hati?”
Lalu Naim membalas, “mana ada zina hati.Zina hati tu ulamak yang buat dengan tujuan umat Islam tidak mendekati zina.Rasulullah tak kata pun.Lagipun cinta ini fitrah,masakan Allah zalim mengharamkan apa-apa fitrah manusia?” Hilang sudah prinsip yang dipegangnya selama ini.
Walaupun Nisa tidak berpuas hati dengan jawapan Naim,namun dek kerana cintanya dia kepada Naim,di’iya’kan sahaja ‘fatwa’ kekasihnya itu.
Naim dapat mengesan rasa sangsi kekasih hatinya melalui gaya bahasa dan cara penulisan yang agak sedikit berbeda,lalu dia membalas, “Nisa’,bukankah Allah berfirman bahawa perempuan baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik?Ana yakin anti baik dan ana pun yakin yang anti rasa ana baik.Tidak sekali Allah kata isteri yang baik untuk suami yang baik tetapi Allah kata perempuan dan lelaki bermakna belum berkahwin pun takpa.Anti meragui Quran?”
Terdiam Nisa’ membaca ‘fatwa’ baru buah hatinya itu.Ingin dia membantah tetapi bimbang dianggap meragui Quran. Mindsetnya yang mengatakan buah hatinya mempunyai ilmu setinggi langit itu menyebabkan dia semakin yakin dengan ‘fatwa-fatwa’ itu.
Siqah bukanlah kerja manusia.Pengaruh bukanlah kawalan manusia.Hati manusia tidak boleh dibeli dengan mata wang, kesetian tidak boleh diperdangkan dengan kemewahan.Semuanya hak mutlak Allah,Tuhan yang membolak balikkan hati manusia.Jika Dia menghendaki seseorang itu mulia,maka mulialah orang itu walaupun pada awalnya dia hanya seorang anak yatim piatu.Jika Dia menghendaki seseorang itu hina,maka hinalah orang itu di atas tahtanya sendiri.Semuanya bukan dengan tiba-tiba tetapi ada syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh Nya yang diberi nama Sunnatullah.
Kepercayaan manusia terhadap seseorang itu akan datang bila dia mendekatkan diri dengan Tuhannya. Kesetiaan seseorang terhadapnya menjadi lebih solid pabila dia menyempurnakan apa yang dilafaznya.Inilah hukum yang ditetapkan Ilahi.
Makin hari,pengaruh Naim semakin jatuh.Kawan-kawan dan junior-juniornya semakin bosan dengannya.Sebab?Tiada. Jelas sekali soal hati,Dia yang punya.Hidup Naim juga menjadi tidak tentu hala.Dulu dia berbaju ketika mandi di kolah,kini tidak lagi.Pertimbangan akal menjadi semakin kurang,mungkin terlampau tebal kabus dosa yang menutupi hatinya.Siqahnya kian jatuh.Terkadang dia dimarahi oleh cikgu-cikgu kerana prestasinya yang kian merosot.
Dia merasakan tekanan semakin bertambah.Tiada lagi sakinah yang dianugerahkan kepadanya dulu.Tiada lagi senyuman tatkala kesusahan.Tiada lagi nasihat-nasihat penenang yang mampu diberi pabila adik-adik datang meminta nasihat.
Jika dulu dia mampu mengambil tugasan luar walaupun ketika peperiksaan bulanan dijalankan,kini tidak lagi.Bukan peperiksaan pun dia tidak dapat mengatur masa dengan baik.24 jam baginya tidak cukup.Masa untuk dia belajar,masa untuk dia berpersatuan dan masa untuk Nisa.Pernah dia berdoa meminta diberi 1 jam lebih tapi dia tidak sedar bahawa jika dia diberi 100 jam lebih pun,pasti tidak mencukupi.
Khairul merasa hairan dengan perubahan sikap kawan sebiliknya itu.Kadang-kadang tersenyum seorang diri,kadang-kadang masam dan kadang-kadang seperti bercakap seorang diri.Naim seakan-akan gila.Betul Naim gila,gila bayang.Panahan syaitan benar-benar telah menusuk ke dalam hatinya,membuat satu lohong iman di dalam hatinya.Khairul cuba bertanya mengapa dia seakan-akan berubah tapi dimarahnya Khairul, “kubur lain-lain,syurga lain-lain,neraka pun lain-lain!”
“Betul,sebab lain-lain la aku nak tanya ko.Mane la taw ko ade masalah,bimbang takut di sana pun ko ade masalah.”Ujar Khairul.
“Ko taw kan firman Allah, kuu anfusakum wa ahli kum naara?”Soal Naim.
“jagalah diri kamu dan ahli keluarga mu daripada api neraka..jadi?”Jawab Khairul.
“Jadi?!Aku ahli keluarga kau ke?!”Marah Naim lagi.
Khairul terdiam sedar bahawa ilmunya tidaklah setanding dengan Naim.Perasaan kesal timbul dalam hatinya atas tindakan sahabatnya sebentar tadi.Namun,atas dasar silatur rahmi kerana Allah,dia nekad untuk mengetahui punca Naim berubah. Baginya pokok tidak akan bergoyang jika beruk tiada di dalamnya.Walaubagaimanapun,Khairul tidaklah selicik Naim, dia buntu apabila memikirkan adakah tindakannya selari dengan Islam atau berserenjang dengan Islam.Lalu disampaikan isi hatinya kepada Ustaz Faidi, Mentornya.
“Er Ustaz,saya ada masalah nak bincang dengan ustaz.”Bagitahu Khairul.
Ma?”Soal Ustaz balik.
“Ustaz,saya bimbang dengan Naim,teman sebilik saya.Perangainya seperti sudah berubah.Dia macam bukan dia..Er, tataw nak terang macamana..”Terang Khairul.
“Na’am,ana pun perasan perubahan pada Naim.Dia dah bukan macam dia yang dulu.Banyak perubahannya.”Tambah Ustaz.
“Saya rasa,ada yang disembunyikan olehnya Ustaz dan saya rasa,ada baiknya saya menyiasat..Bolehkah ustaz?”Soal Khairul.
“Dalam Islam,mengintai mencari kesalahan orang ini diistilahkan sebagai Al-Tajassus.Hukumnya asalnya haram tapi boleh berubah menjadi harus pabila diperlukan.Dan dalam keadaan ni,hukumnya harus.”Terang ustaz.
Penyiasatan bermula dan penyiasatan Khairul bertemu dengan jalan buntu.Tiada sebarang benda buruk yang dilakukan Naim.Namun,pabila Allah menghendaki yang gelap menjadi terang,dihilangkan bintang dan diganti dengan matahari. Sepandai-pandai tupai melompat,akhirnya jatuh juga ke tanah.Akhirnya surat yang disimpan selama ini dijumpai oleh Khairul ketika dia sedang membersihkan surau.Rupa-rupanya,surat-surat yang dihantar oleh Nisa’,selama ini disimpan di balik almari al-quran di hadapan tempat imam solat.Terkesima Khairul dibuatnya apatah lagi ketika membaca perkataan-perkataan yang telah berlaku evolusi,daripada ‘ana’, ‘anti’, kini ‘sayang’, ‘ayang’.Daripada ‘ukhwah Fillah’ kini ‘I luv U’.
Khairul tidak salah lagi,surat itu kepunyaan Naim.Tertera nama Naim di atas belah kiri surat, ‘Buat Naim ku sayang’. Dalam tidak sedar,Khairul menangis.Dia betul-betul sedih membaca surat-surat itu,bukan kerana Nisa yang dalam pemerhatiannya juga dirampas orang tetapi sedih bagi pihak Naim.Terngia-ngia di telinganya bacaan ayat 2 dan 3 surah As-Saf yang selalu dibaca oleh Naim ketika menjadi Imam Magrib.Mengenangkan maksud ayat-ayat tersebut yang secara ringkasnya membari maksud melarang orang beriman daripada memberi nasihat tentang apa yang mereka perbuatkan, Khairul terus menangis.
Dari luar surau,kelihatan Naim yang baru sahaja sampai di surau.Tanpa berfikir tentang benda lain,Naim terus memandang ke arah tempat penyimpanan ‘harta karun’nya itu.Terperanjat dia apabila mendapati Khairul sedang memegang ‘harta-harta karung’nya itu dan tanpa berfikir panjang,dia berlari ke arah Khairul.Sekali lagi dia melanggar prinsip yang diajar kepada orang-orang lain supaya menghormati rumah Allah,jangan berlari-lari di atasnya.Dia lupa bahawa dia pernah melarang kawan-kawannya yang bergurau di dalam rumah Allah,katanya bahawa berlari di atas rumah Allah seperti berlari di atas perut ibu sendiri yang sedang sarat mengandung.Entah benar,entah tidak.
Ditolaknya Khairul ketepi dan dirampasnya semua surat-surat yang dipegang oleh Khairul.
“Woi,ape ko buat ni?!!!”Marah Naim.
“Woi?Mana pergi bahasa mu wahai kawan?Mana pergi sopan santun mu wahai kawan?Mana pergi dirimu yang dulu wahai Naim?”Soal Khairul sambil mengesat air mata yang sedang mengalir.Naim terdiam.
“Rupanya,inilah masalah mu wahai kawan.Tiada ku sangka dirimu sedemikian,wahai kawan.Bagiku engkau lah model, engkaulah insan sempurna yang memancarkan sinar Islam ke sekolah ini.Kini kau sirna wahai kawan,kau mutiara yang kian sirna!”Marah Khairul.
“Ah,kau peduli ape!”Naim bersuara walaupun hatinya terkesan dengan kata-kata Khairul.
“Jujur aku tanya,kau couple Im?”Soal Khairul.
“Aku couple ke,aku tak couple ke,tu soal aku la.Dosa biar aku tanggung sendiri!Jangan risau la,aku takkan heret kau masuk neraka sama dengan aku!”Lantang sungguh Naim berbicara.Dia lupa di atas lantai rumah siapakah yang dia pijak sekarang.
Khairul berlalu dari tempat itu dengan penuh penyesalan.Ingin dia salahkan takdir kerana menemukan dia dengan seorang kawan yang hipokrit seperti Naim namun dia akur dengan qada’ dan qadar Ilahi.
Semasa mereka bekelahi sebentar tadi,mereka bukan berdua.Di balik tabir biru itu ada 3 pasang telinga yang mendengarnya secara tidak sengaja.3 orang pelajar junior perempuan baru sahaja selesai mendirikan solat sunat Dhuha mendengar setiap butir perkataan yang keluar daripada mulut mereka berdua.
Malang si Naim.3 orang pelajar itu bukanlah pelajar yang diam sifatnya.Dihebahkan berita Naim berpacaran ke setiap juzuk sekolah sehingga para cikgu pun tahu mengenainya.Ke mana sahaja Naim pergi,pasti ada mata-mata yang memandangnya dengan hujung-hujung mata dan sebaik sahaja Naim pergi,mulalah syaitan berpesta dengan dosa mengumpat.Bertambah malang bagi Naim,dia tidak tahu bahawa semua orang telah tahu dia berpacaran.Tazkirah yang seringkali ditunggu oleh semua pelajar kini dicemuh,dihina dan dikutuk oleh semua yang mendengarnya kecuali kekasih hatinya,Nisa.
Khairul,si sahabat setia ini tidak senang mendengar orang mengumpat sahabat sejatinya. Akhirnya dia berkeputusan untuk menyampaikan sendiri kepada Naim bahawa semua orang sedang mencelanya.
“Im,senanye..Sume orang da taw ko couple..”Bicara Khairul secara perlahan.
“Hah?!”Terkejut Naim.Apa yang ditakutinya kini menjadi realiti.
“Ko bagitaw orang?!!!!”Soal Naim.
“Eh,tak..Aku pun tak taw macamana bley..”
“Ah!! Inilah kawan! Kawan makan kawan! Aku tau dari dulu lagi ko dengki ngan aku, ko dengki ngan jawatan aku dapat!Aku taw kau sengaja nak jatuhkan aku!”Naim memotong dengan lajunya,melebihi had laju yang sepatutnya.
“Demi Allah..”
“Jangan main dengan sumpah!Berani sebut nama Allah dalam wat dosa,dasar…”Sekali lagi Naim memotong,laju benar susun katanya.
“Aku menyesal bagitahu kau,aku ingat kau la kawan aku yang sejati rupa-rupa..”
“Rupa-rupa apa?!Musuh?!”Naim marah lagi.
“Na’am!Musuh Allah,musuh agama Allah!Ko nasihat orang jangan bercouple,jangan zina hati, jangan itu,jangan ini tapi dalam masa sama kau buat!Ko lupa ayat-ayat surah As-Saf yang ko selalu baca tyme jadi Imam?Ko lupa?!Meh aku ingatkan ko! Wahai orang beriman jangan kau melarang apa yang engkau kerjakan,sungguh besar kemurkaan Allah pada engkau! Ya,pada engkau Naim!Allah memurkai mu dan layaknya aku membenci mu!” Balas Khairul dengan penuh perasaan kecewa.Lalu dia meninggalkan bilik dengan menarik tombol pintu dengan sekuat-kuatnya.
Keheningan dan kesunyian malam itu dipecahkan dengan dentuman pintu bilik khas,bilik Naim dan Khairul.Di sekolah itu mereka sahaja yang diberi keistimewaan untuk tinggal di bilik dan orang lain di dorm,memandangkan mereka ialah ketua dan penolong ketua pelajar di sekolah itu.Pelajar-pelajar senior yang mendengarnya keluar dengan berlari,hati mereka ingin benar mengetahui apa yang berlaku namun kelihatan hanya Khairul sedang berjalan menuju ke tandas.Berbeza pula dengan pelajar junior,mereka dengan lajunya menutup lampu dan berpura-pura tidur,bimbang nama mereka dipanggil untuk dijadikan ‘lauk’ para senior malam itu.
Kata-kata Khairul benar-benar menikam qalbu terus ke akal.Tersentak Naim buat seketika. Mimpi ngeri dalam hidupnya baru bermula.Tidak,dia baru sedar yang dia dalam mimpi ngeri. Tindakan segera wajib diambilnya jika tidak Siqahnya akan terus merudum jatuh menyembah bumi.Jika dia terus begini,tiada lagi ‘Abg Naim Si Budak Surau’ atau gelaran ‘Wali Naim’.Tiada lagi kesetiaan,tiada lagi kepatuhan dan tiada lagi insan yang akan menghormatinya menggunakan hati mereka.Apa yang ada hanya lakonan.Buah di luar, duri di dalam.
Dikuatkan hati,diringankan tangan untuk menulis surat terakhir buat kekasih hatinya. Tapi ternyata dia gagal.Semalaman dia tidak lena,pening memikirkan jalan penyelesaian yang pasti tiada jawapannya.Akibatnya,dia tertidur di dalam kelas.
“Naim,bangun!”Arah Cikgu Marlina,cikgu matematik tambahan yang terkenal dengan garang dan keceluparan mulutnya.
Naim terjaga dari lenanya dan terus berdiri.
“Apa dah jadi dengan awak ni?Dalam kelas tidur,luar kelas bercinta!”Marah Cikgu Marlina.
Awan hitam kini melitupi Naim,dia merasa tersangat malu.Bukan arang yang diconteng ke mukanya sekarang tetapi najis,najis manusia,manusia yang bernama Naim,najisnya sendiri. Tiada kata dapat dibalas,dia hanya tunduk terdiam.
Naim bijak dalam beragama tapi dia gagal dalam berpolitik.Dia tidak sedar akan tindakan untuk tunduk dan diam itu bukanlah satu tindakan yang betul dalam berpolitik.Tindakannya itu sepeti dia mengakui kesalahannya dan dalam erti kata lain,dia mengakui bahawa dia sedang bercinta.
Marah Cikgu Marlina tadi bukan sahaja menampar Naim tapi terbias juga kepada pasangannya, Nisa.Nisa tunduk,akur dengan kesilapannya.Kini,dia sedar bahawa dia telah menarik Naim ke lembah kebinasaan.Surat pertamanya,surat tanda terima kasih itu merupakan surat jemputan ke neraka.Dia sudah sedar segala-galanya.Surat,hadiah dan fatwa-fatwa Naim itu merupakan alatan-alatan yang dibuat oleh syaitan.Nampak seperti sesuai dengan syarak tapi penuh dengan unsur kemaksiatan,tidak dapat dilihat oleh mata kasar,hanya mata hati dapat mengesannya.
Cara yang terbaik untuk Nisa sekarang,menulis surat terakhir,surat tanda perpisahan, surat yang akan meniupkan kembali segala kebaikan dan menutup segala keburukan.Dengan nekad yang kuat di dalam hati,keyakinan yang tinggi terhadap Islam,Nisa memegang pen merah jambu kesayangannya dan mula menulis.
Salam sayang,
Sudah hampir 5 bulan kita bercouple,
Ayang percaya yang sayang sudah tahu isi hati ayang,
Ayang benar-benar menyintai sayang..
Sepenuh jiwa dan raga ayang..
Namun,ayang sedar satu benda,benda yang mungkin buat kita menangis,
Dalam kita asyik mengejar cinta Ilahi bersama-sama,kita telah balutinya dengan cinta yang penuh dengan kepalsuan.Cinta manusia yang tidak mempunyai dasar yang kukuh.Kita selesakan diri kita dengan menyatakan cinta kita berdasarkan iman tapi dengan iman itu kita melakukan maksiat.Benar kita tidak pernah berjumpa,berdating seperti remaja lain tapi maksiat bukan itu sahaja.
Ayang yakin dengan kata-kata sayang bahawa tiada hadis yang menyatakan zina hati tapi ayang baru perasan bahwa ayat la taqrabu zina itu menggunakan fail qaraba yakni perbuatan mendekatkan dengan hati.Maknanya,dengan hati pun tidak boleh dekati zina.
Ayang bukanlah membuat fatwa atau apa-apa ajaran tetapi itulah yang ayang percaya.Tindakan kita ini tidak lain tidak bukan,membersihkan najis dengan air kencing sendiri.Najis tidak bersih tetapi bertambah kotor,mengalir dan terus mengalir mengotori semua tempat.
Sayang..Ayang percaya pada jodoh.Jika kita dijodohkan bersama,Insya Allah,kita akan bersama.Tidak perlu bercouple atau berkenalan,jika Allah nak kita bersama,insya Allah kita bersama.
Percayalah,itu hak Allah.Dia boleh buat apa yang dia suka.Dia yang menghidupkan Isa tanpa bapa,menyejukkan api yang membakar nabi Ibrahim,memutuskan air penghalang nabi Musa dan menghidupkan Sam bin Nuh buat nabi Isa.Jika semua perkara ganjil itu Allah yang buat,apatah lagi soal jodoh yang merupakan soal kebiasaan.
Semoga apa yang kita bina selama ini diampuni Allah.
Ukhwah Fillah.
Nisa
Tertitis setitik dua air matanya di atas surat itu tapi cepat-cepat dilapkan supaya tulisan tidak hilang.Sengaja dia tidak mengambil kertas baru dan menulisnya kembali supaya Naim faham isyarat yang cuba diberinya.Hati Nisa tidak mahu tapi disebabkan imannya, agama didahulukan.Kemahuan ditolak ketepi walaupun perit menolaknya.
Surat keramat diletakkan di atas meja Naim,kali ini tiada lagi air laici dan tiada lagi choki-choki,surat semata-mata.Naim membacanya dan dia telah bersedia dengan keadaan ini.Tiada lagi air mata,tiada lagi tangisan tiada lagi kedukaan.Kisah cintanya jelas bukanlah cinta yang menghasilkan CINTA tapi cinta yang berpaksikan maksiat semata-mata.
Tangannya pantas mencari kertas dan pen untuk membalas surat terakhir ini.Tengah dia berfikir ayat-ayat cinta terakhir,hidayah Tuhan sampai.Cahaya yang akan menghilangkan segala titik hitam yang bertapak di permukaan hatinya.Cahaya yang akan membaca cinta ini kepada CINTA.
Dengan penuh yakin,dia mengoyak kertas yang ditulisnya tadi.Dia yakin,jika dia menulis surat balas,syaitan akan mencelah dan mengambil peluang lagi ke atasnya.Biarlah surat ini bergantung sebegini supaya dapat disambung di akhirat nanti.

AkU TeriMa NiKaHnYa

Apakah persepsi anda terhadap orang yang bercinta? Jika anda ‘budak Usrah yang baru’,mungkin anda akan membencinya. Jika anda ‘budak Usrah yang lama’,mungkin anda akan mendekatinya dengan cara yang baik dan menerangkannya tentang zina. Jika anda seorang yang Usrah pun tidak tahu apa,mungkin anda akan menyokong mereka melakukan zina. Setiap orang mempunyai persepsi masing-masing, memang tiada kata putus yang mengharamkan cinta tapi perlu diingatkan bahawa ada batas-batas yang memisahkan antara cinta halal dan cinta haram.Artikel ini tiada kaitan dengan bagaimana mencipta cinta yang halal atau apakah ciri-ciri cinta yang haram,sebaliknya artikel ini tentang bagaimana seorang wanita ‘cair’ dengan ayat-ayat seorang lelaki biasa.

Hari ini saya sempat berbalas status FB dengan seorang gadis yang seusia dengan adik saya,seorang yang tidak boleh hidup tanpa lelaki.Setiap masa mesti ada lelaki yang mendengar luahan dan ceritanya,kalau tiada,pasti dia bersedih.Saya mengenalinya bukan melalui adik saya tetapi menerusi sepupu saya ketika majlis pengebumian datuk sepupu saya yang lain.
Sepupu 1 : Sape Ayeen?Die add saya ikut FB
Sepupu 2 : Ade la…
Saya : Gewe awok ko?
Sepupu 2 : Ngorat jah…
Sepupu 1 : Budok sekolah agama kan?
Sepupu 2 : Hom..Tapi sekolah je agama die x agama pun. Dot di sekolah pakai tudung labuh,balik umah pakai skirt pendek.
Selepas habis majlis pengebumian datuk sepupu saya,saya balik ke rumah dan cari siapakah Ayeen dan memang benar, dia ‘in relationship with’ sepupu saya.Tidak sampai sebulan,statusnya kembali single.Seminggu selepas itu,dia kembali ‘in relationship’.Tanpa segan silu saya memulakan bicara.
Saya : Wah,laju cari peganti
Dia : Hehehe..nak wat camne,orang tinggal kite,terpakse la cari peganti baru
Saya : Yakin ke dia ni betul-betul nak kat Ayeen?
Dia : Yup,sebab dia cakap dia tunggu saya dari dulu lagi,masa kenal kat tuisyen,form 2.(sekarang Ayeen di form 4)
Saya : Ok lah camtu..Tapi ingat lah,laki sume mulut lidah bercabang,termasuk saya.
Dia : Lagipun,dia cakap dia ikhlas,dia cakap dia nak kawin ngan Ayeen,tu yang Ayeen percaya.
Saya : Ooo,baguslah,harap2 kawin la ek.Nak dengar nasihat?
Dia : Ok gak…
Saya : Laki ni ada banyak jenis.Ada yang bila dia sayang sorang pompuan,dia akan sayang betul-betul.Biar datang Lisa Suriani depan dia pun,dia takkan tergoda. Ada gak yang jenis kaki pancing,bila dapat,dia buang balik.Ala,sport fishing.
Dia : Sport fishing?
Saya : A’a,bila dapat ikan,dia lepas sebab dia pancing bukan untuk makan tapi untuk main-main dan jenis yang ni memang ramai.Semua ayat-ayat bunga akan keluar dari mulut dia.Saya nak kawin dengan awak,saya tunggu awak bertahun-tahun lama,saya rela bunuh diri kalau awak tolak cinta saya,saya sayang awak,i luv u so much dan macam-macam ayat lagi akan keluar.Matlamatnya hanya satu,ikan yang dipancing termakan umpan yang diletak. Padahal, tyme cakap ‘i luv u’ tu,dot usha FB pompuan lain.
Dia : Teruknya laki…
Saya : Yup,memang teruk tapi itulah hakikatnya. Nak cari lelaki yang benar-benar nak kat kita(cakap macam saya perempuan,hahhaha),sama susah nak cari pompuan tutup aurat dengan sempurna.Banyak lagi trick-trick yang akan laki guna untuk pastikan pompuan yang dia nak,dia dapat.Tapi dia bukan nak betul-betul,kadang-kadang ada lelaki yang nak perempuan tu sebab kawan-kawan dia selalu cakap siapa dapat perempuan tu mesti hebat.Jadi untuk tunjuk dia hebat depan kawan-kawan dia,dia usha la pompuan tu.Pompuan yang memang mudah cair dengan pujuk rayu laki,memang akan termakan la dengan segala kata-kata manis beracun itu.
Dia : Lelaki tak bersalah ke buat macam tu?
Saya : Mungkin ada yang rasa bersalah tapi kadang-kadang,mungkin bila dia dengar seruan azan or tengah solat,dia insaf. Tapi insafnya tidak lama,bila dia bersendirian,mula lah dia cari balik perempuan-perempuan.Nak taw sumthing?
Dia : apa dia?
Saya : Tyme dia panggil Ayeen sayang,Ayeen rasa camne?
Dia : hahahha,segan lah..Rasa disayangi..
Saya : Lagi?
Dia : Takde,rasa disayangi je..Tapi membahagiakan..
Saya : Ayeen taw bila Ayeen panggil budak laki as Sayang even mesej,apa yang dia rasa?
Dia : Disayangi lah kot sebab tyme couple,sume orang cakap kalau nak tunjuk kita sayang kat dia,panggil lah sayang.
Saya : Rasa disayangi itu satu hal dan sebenarnya ada lelaki yang teransang dengan panggilan itu,lebih-lebih lagi yang call di waktu subuh.Konon-konon nak kejut subuh tapi sebenarnya nak dengar suara sayup-sayup pompuan tidur.
Dia : Mane taw sume ni?Cam mengarot je..
Saya : Saya sekolah sejenis dari tadika lagi hinggalah awal form 4,form 1 hingga form 3 tu dahlah sejenis,sekolah agama lak,memang kuat lah bincang isu-isu Munakahat(nikah kahwin) ni,kadang-kadang satu hari suntuk dot bincang benda-benda ni.
Dia : Oooo…
Saya : So,saya x kata couple tu dibenarkan or salah,cuma sebelum terima seorang laki,periksa dulu latar belakangnya, kenal familinya dan tanya ‘adakah nak kawin ngan saya,kalau nak,datang umah jumpa mak abah dulu’,kalau dia kata nak,ok go on la.
Dia : Thanx
Ya,tadi saya buka Facebooknya dan statusnya kembali single.Baru 3 minggu selepas saya memberi nasihat kepadanya dan saya tanya dia “dah clash ke?”
“Tak sampai seminggu pun”
Tak sampai seminggu?BUkankah dia tunggu kamu dari form 2 lagi?Wahai kaum hawa,teliti balik dan kaji balik apa yang berlaku di sekeliling kamu,kamu sangat senang dipermainkan,jangan sesekali keluarkan perkataan sayang dari mulut kamu sehinggalah orang yang kamu ingin panggil sayang itu berstatus suami kamu.
WAlaupun nasihat ini pasti menjatuhkan saham saya =P,tapi saya seru juga kepada semua kaum hawa supaya jangan sesekali termakan dengan godaan lelaki,tanya balik soalan yang saya tulis di atas dan pastikan dia adalah suami kamu,barulah kamu keluarkan perkataan sayang.
Ingatlah fitnah paling besar di akhir zaman ialah godaan wanita dan tanya diri kamu,adakah kamu ingin menjadi salah satu dari fitnah dunia?

PeNCiNtA WaNiTa

Hati kecil ini berbisik, “Uwais,ko ni asik dot cakap sal pompuan je,sal tudung,sal tabarruj,sal couple,tapi ko x penah cakap pom sal laki.Padahal laki pom ade wat salah,dorang bukanla perfect sangat.Ko back up jenis sendiri ke?”Betul gak ape yang aq pk ni,so aq pk ape yang patot dibncangkan sal laki ni. At last,aq dapat gak satu tajuk,x taw la mnarik ke tak atau bergune ke tak,arap-arap bergune walopon x mnarik,khasnya buat kaum hawa.Bawah ni satu dialog,kisah benar yang aq ubah skit2 supaya maksudnye mampu menyentuh hati pembaca…Suatu malam,ade orang ‘buzz’ aq..
Intan     :salam,free tak?nak tanye bende…
Rangga :free je,ade ape?Nak kawin ke?
Intan     :Ngarot la ko ni.Ni nak tanye,ade sowang tu..die alim ar,die nak blanje aq makan..ko rase camne?
Rangga :Souka(oh ye?)..
Intan     :die ni alim ar..banyak ilmu agame..pak imam..
Rangga : aq xde jawapan bagi soklan ko tadi tapi aq ade nasihat kalo ko nak dengar..nasihat tentang lelaki daripada lelaki..haaha :P
Intan     : oh,takpe2..aku da taw takley,entah la knape aku nak membenarkan jugak..nasihat ape?
Rangga : ko jangan caye kat laki skang,sume xley arap nye.Yang cakap ni pom same je. Xkisay la die tok imam ke,tok lebai pakai serban btingkat-tingkat ke,amir jemaah ke, bila datang je kes pompuan,sume cair.Ko letak 1 jute ringgit depan aq ,aq xkan cuti tapi kalo ko bagi aq pompuan kat aq,serius aq xley tahan.Memang ar sjarah telah mencatatkan disbalik kejayaan laki,ada pompuan di belakangnya contohnye nabi Muhammad.Di sebalik kejayaan Rasulullah,ada saidatina Aishah di belakangnya. Tanpa jemu memberi semangat kepada baginda sehingga baginda berjaya.Tapi ko kene ingat gak, sejarah juga mencatatkan kejatuhan sesebuah tamadun disebabkan pompuan gak.
Intan     : eh,ye ke?Pompuan wat ape?
Rangga : xyah dot tengok tamadun lagi,tengok bende yang 1st skalik blaku lam idup manusia.
Intan     : bende 1st skalik yang blaku lam idup manusia?Etooo*…Pristiwa nabi Adam makan buah khuldi kanaa*?
Rangga : a’a.Nabi Adam da nekad untuk taknak makan buah tu sebab Allah larang.Tapi sebab digoda oleh Hawa,nabi Adam makan gak.Natijahnye,due-due kene campak ke bumi dalam keadaan bogel.Tu satu contoh.
Intan     : lagi?
Rangga : Tariq,panglima yang membuka Andalusia.Tariq ni hebat gle,tyme sampai kat Andalusia,die bakar kapal-kapal die n die kate bahawa wahai panglima-panglimaku,di belakangmu laut,di kiri kanan mu bukit dan di hadapanmu musuh.Jika kamu mahu terus hidup maralah ke hadapan dan cantaslah leher mereka.Kehebatan Tariq ni ditakuti oleh pihak kafir,so oram kafir pun hantar pompuan-pompuan yang lawa kat khalifah yang ade kat Bagdad dan meminta khalifah memanggil Tariq balik.So,Tariq pom dipanggil balik.Spatutnya,empayar Islam da bkembang sampai ke German taw.2 cite ni,nabi Adam dan Tariq ni menceritakan betapa lelaki ni lemah dengan perempuan.Nabi Adam,manusia yang berstatus nabi pun rebah kalo digoda wanita.
Intan     : ala,tu goda..ni kuar biase je,makan-makan,borak-borak..mane la bley teransang.
Rangga : ni la pompuan,korang pk laki ngan pompuan same ke?Scare jujur,bukan daripada pengalaman aq je,ni pengalaman-pengalaman yang aq dengar dari kawan-kawan aq gak,laki x pelu sentuh-sentuh untuk transang.Dengan tengok,dengar suare da cukup untuk laki teransang.Korang memang la x transang.Ingat,hormon laki ngan pompuan lain.Lelaki,mate die x-ray,walopon pompuan tu berbaju tapi bagi lelaki,tu lutsinar,sume bende kami nampak.Ade kawan aq,xtaw ar memang die lemah ke ape ke tapi die cakap kalo die mesej ngan awek die,awek die cakap ‘sayang awak’, ‘rindu awak’, die da gersang da.
Intan     : oh..gitu ke?da tu yang orang kate laki ade 1 nafsu n pompuan ade 9 nafsu tu?Spatutnye kalo pompuan tengok tak teransang,laki sentuhpun takkan teransang la.
Rangga : hadis mane ko pakai tu?Puas aq cari pasal tu tapi xjumpe.Tu just perumpamaan yg diberi oleh orang alim.Nafsu yang dimaksudkan tu bukanlah ape yang ko maksudkan,scare ringkas yang dimaksudkan tu kesukaan,kesukaan pada membeli belah,kesukaan pada makan,kesukaan pada lelaki,kesukaan pada belajar.Maksudnye korang ni ade banyak bende yang korang nak buat,laki ni skit je.Haa..aq tpkir sumting,try pk scare pecahan ko akan taw nape laki gle sangat pade pompuan.
Intan     :pk scare pecahan?Etoo…laki ade 1 pompuan ade 9 ek..oh,maksudnye laki ade 100% pasal pompuan manakala pompuan lak ade 1/9 pasal laki kan?Macam ni kam?yang purple tu nafsu ke arah jantina lain.
carta by you.
pecahan nafsu laki n pompuan.

Rangga : a’a,camtu ar.Tapi tu just pandangan aq la kalo ko nak gune hujah 1 nafsu dan 9 nafsu.Laki ni jarang jujur,die sanggup wat ape je untuk dapat ape yang die nak.Ramai laki yang nak pompuan sebab wajah die bukan prangai die,kengkadang ade laki yang cakap, “aq ske die sebab prangai die,die baik gle..muke aq tak kisay sangat.”Ni tipu,jarang benar ade laki camni,1 dalam 1000 kot.  Ade kawan aq tu couple ngan 5 pompuan dalam 1 mase.Yang ptame die panggil sayang,yang kdue die panggil sayang,yang ktige die panggil sayang,sume die panggil sayang.Ayat same je, ‘awak spesel,awak sorang je yang saye ske.Xde oram macam awak.Saye betol2 rindukan awak. Luv u sooooooooooo much!!’Pompuan sbb kebaikan die,senang je dmainkan oleh laki.
Intan     : sbb kebaikan?
Rangga : a’a,sebab korang mudah pecaye.Korang pcaye sume bende laki cakap padahal lidah laki ni bercabang.Kadang-kadang,korang da taw da laki tu tipu tapi korang cakap, “nak wat camne, saye sayang kat die.”Kalo jenis camni,aq nak nasihatkan camne.Kalo bende yang bkaitan dengan hati aq tak taw sangat.Tolong ar jangan caye sangat ngan laki ni.Yang main ayat-ayat ni ok lagi tapi yang bahaye yang gune agama untuk dapatkan pompuan.
Intan     : gune agama?
Rangga sou,sou*..Kan banyak brite skang macam tu.Ustat temberang la,ape la..banyak sangat..Orang agame skang bukan macam dulu,dulu mereke jage pandangan betoi2 tapi skang kalo ustat tu, renung mate anak murid pompuan pom ade.Bukan nak cakap ape ar,tapi aq ade cite.Kawan aq tu ktue agama tempat aq blaja dulu.Die ade awek ar,tapi tu tak jadi hal besar sangat ar sebab budak ni baik sangat,subuh die ar paling awal ade kat masjid.So,ktorang rase die dapat jage batasan pergaulan die ngan awek die.Satu hari kantoi tengah dot berdua-duan ngan awek die lam gelap.
Intan     : ye ke?Ish terok nye..
Rangga : tu la,tp xley nak cakap terok gak.Bagi aq,tu Allah nak tunjuk kat die Allah sayang kat die.Kalo Allah tak wat die kantoi,kompom die akan wat lagi,hari demi hari,tapi sebab Allah sayang kat die, Allah nak hentikan die daripada wat bende tu.Tu la,ko jangan mudah pcaye ngan oram-oram alim ni,ko tak kenai lagi die.Ko jangan caye kat laki,laki ni teruk..aku pom same ar,tyme aq ingat aq buat tyme aq lupe,nah..huhuhuhu..ko bley caye soram je laki atas muke bumi ni..
Intan     : sape?Rasulullah?
Rangga : betoi la Rasulullah tapi ko x idup dengan baginda.Ish…Suami ko la!Ko ikut ape yang di suh slagi x langgar syarak,ko bley masok syurga ikut mane-mane pintu ko ske.Aq bace ni kat Azz.wordpress, tajok die ‘Wanita Solehah lebih baik daripada bidadari syurga’ kalo x silap.
Intan     : oh..tq coz kongsi bende yang aq x penah taw..kire2 ni pom ko nak gode aq la ni? =P
Rangga :sengal~

NoTa BuAt BuDaK DaKwAh

Saya memilih berbicara tentang cinta walau mungkin pengalaman saya terhad dan pemerhatian serta pengetahuan saya terbatas, maka mungkin sedikit sahaja yang dapat saya kongsikan. Namun semoga pada yang sedikit itu Allah campakkan keberkatan, menambahkan pengeTAHUan, meningkatkan keMAMPUan dan menetapkan keMAHUan kita, memulakan kembara perubahan mencari jalan menuju Tuhan.
“jangan benci bilang cinta
jangan marah bilang sayang
jangan mendustai hati
bila engkau memang suka”
Jangan sesekali anda rasa muak berbicara soal cinta, kerana hakikatnya soal cinta ini yang mencorakkan sebahagian besar kehidupan remaja. Bahkan selaklah dada akhbar, statistik kelahiran anak luar nikah, lari dari rumah untuk menikah dengan teman lelaki, seks bebas dan pelbagai lagi adalah siri-siri gejala cinta.
Ketahuilah bahawa di dalam tubuh ada seketul daging. Apabila daging itu baik, maka seluruh tubuh itu baik; dan apabila seketul daging itu rosak, maka seluruh tubuh itu pun rosak. Ketahuilah, dia itu adalah HATI’
Jadi jika anda keliru, mengapa azzariyat masih berbicara soal cinta, jawapannya kerana kita saling berkongsi cita-cita yang sama untuk mengubah manusia. Dan tiadalah sesiapa yang dapat mengubah seseorang yang lain melainkan orang itu mengubah apa yang ada dalam dirinya iaitu hati. Kerana biar berjuta perkara yang kita TAHU, biar berjuta keupayaan yang kita MAMPU, kita tidak akan tergerak untuk berubah kecuali selepas hati kita MAHU. Dan momentum perubahan yang besar hanya mampu dicetuskan oleh cinta.
Nikmat Syurga Yang Hilang Serinya
Cinta sesama manusia itu pertama sekali dicipta untuk Adam di syurga, dan nikmat itu diwarisi oleh anak cucu Adam di dunia. Jadi nikmatnya cinta ini tidak usah diragui, memang tidak terperi indahnya. Namun malangnya cinta kini makin hilang seri syurganya, lantaran para ‘pencinta’ makin hilang seri ‘penghuni syurganya’. Jadi cinta yang sepatutnya mengangkat wajah kita menyapa Cinta Ilahi, bahkan menjerut pula leher kita tersembam di kaki maksiat dan nafsu nafsi. Akibat gagal menguruskan cinta ini, maka lahirlah pelbagai siri gejala yang pelik-pelik sehingga manusia tergamak berbunuhan.
Seorang ibu membunuh anak luar nikahnya.
Seorang suami membunuh isterinya.
Seorang kekasih membunuh dirinya.
Murahnya harga sebuah kehidupan apabila cinta tidak dijalankan di landasan yang betul.
Dakwah
Maka mungkin kerana risau atau mungkin bosan dengan situasi sebegini terdetik keinginan bagi sesetengah pihak untuk berbuat sesuatu. Atas kesedaran untuk merubah suasana menjadi lebih baik, merubah dunia menjadi lebih cantik, lahirlah sekumpulan manusia yang tega berdakwah, merasa terpanggil untuk mengajar manusia menguruskan cinta.
“abang macam mana saya nak tegur kawan tentang isu couple ni ya?”
Kebelakangan ini kami banyak menerima soalan-soalan sebegini. Semestinya kami gembira kerana sekurang-kurangnya pelajar-pelajar semakin meningkat keinginan untuk saling menegur serta sudi meluangkan masa berfikir tentang masalah umat. Namun kadang kala, cara kita menterjemahkan perasaan kita untuk mengubah manusia itu, sedikit meresahkan dan menyesakkan dada kami.
“isy tak tahu ke couple tu haram? Nak sangat ke masuk neraka, hah nanti berdating la puas-puas kat neraka tu ya!” seorang daie berjalan puas setelah ‘menasihati’ sepasang couple.
“salam… tadi akak nampak, duduk berdua dengan lelaki kat taman. Dah banyak sangat ke pahala, dah confirm masuk syurga? Dah teringin sangat masuk neraka” sms seorang senior kepada juniornya.
“budak macam ni dah tak boleh buat apa dah, kita ‘brainwash’ kepala otak dia sikit baru dia sedar”
Jika kita sekadar ingin memuaskan hati sendiri dengan menghamburkan kemarahan kepada pasangan-pasangan yang bercinta ini, silakan. Jika kita hanya ingin melunaskan tanggungjawab menyampaikan walau satu ayat dari Nabi, maka silakan. Kerahlah bala tentera kita dari golongan budak surau, budak dakwah dan sekalian yang ada, seranglah mereka secara semuka atau sindir di belakang, keras atau berlapik. Maka lepaslah tanggungjawab anda, hidayah kan milik Allah, mereka nak terima atau tak itu antara mereka dengan Allah. Tugas anda dah selesai.
Begitukah cara kerja yang diajar nabi?
Ubah Kemungkaran
Kita tidak khilaf isu kewajipan mencegah kemungkaran, namun jangan lupa syarat mencegah kemungkaran mestilah tidak mencetuskan kemungkaran yang lebih besar. Adakah dengan kasar bahasa dan segala maki hamun yang anda hamburkan mampu mengubah mereka ke arah kesedaran atau menjauhkan mereka dari kebenaran?
Daripada Abu Sa’eed al-Khudri radhiyallahu ‘anhu beliau berkata: aku mendengar Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam pernah bersabda: Sesiapa dari kalangan kamu yang melihat kemungkaran, maka hendaklah dia mengubahnya dengan tangannya. Andai tiada kemampuan untuk berbuat demikian, maka hendalah dia mengubahnya dengan lisannya. Dan jika beliau tidak mampu untuk berbuat begitu, maka hendaklah (dikecam) dengan hatinya. Dan demikian itu adalah selemah-lemah iman [Hadith riwayat Muslim]
Ayat ini menjadi dalil bagi setiap yang melihat kemungkaran hendaklah mengubahnya dengan tangan, lidah atau hati mengikut kapasiti masing-masing.
Kamu diminta mengubah kemungkaran bukan sekadar mencegah atau menegah. Maka apabila usaha mengubah yang dipersoalkan perlu kita berfikir masak-masak setiap tindakan yang dilakukan itu mampukah mengubah kemungkaran? Lebih penting lagi perubahan itu ke arah makruf atau kemungkaran yang lebih besar?
Ubah Dengan Hati
Mengubah dengan hati bukanlah perkara paling rendah tarafnya atau paling remeh lantas diletakkan sebagai indikator serendah-rendah iman. Bahkan hatilah perkara paling asas (foundation) yang dengan tanpanya maka tiadalah iman. Dengan asas hati ini kita menguruskan lisan dan tangan (kekuasaan).
Justeru sebelum keluar berdakwah mengubah manusia, periksa dulu di dalam hati, sudah diluruskan niat atau belum. Adakah kita keluar berdakwah kerana benci atau cinta? Sudahkah ditanamkan rasa sayang kepada rakan seagama sebelum kita tega menghamburkan kata-kata bahkan mungkin nista dan hina?
Amat malang bagi mereka yang memakai lencana dai’e tapi berdakwah tanpa sifat empati. Amat malang bagi mereka yang menuntut perubahan dari mungkar kepada makruf, boleh berlaku sekejapan, sekelip mata. Amat malang bagi yang berfikir kekerasan dan ketegasan adalah cara Islam mendepani maksiat dan kerosakan.
Mari Belajar Dari Umar
Ketika anakanda khalifah Umar Abdul Aziz bertanya kepada ayahnya, “wahai ayahanda, mengapa ayahanda tidak segera menghapuskan kezaliman yang sedang berlaku?”. Khalifah menjawab, “Jangan terlalu tergesa-gesa wahai anakanda, sesungguhnya Allah Ta’ala telah mengkeji khamar (arak) sebanyak dua kali, dan pada kali yang ketiganya barulah diharamkan. Sesungguhnya daku khuatir apabila daku paksakan mereka untuk menerima perkara yang hak secara serta-merta, maka sebaliknya mereka akan meninggalkannya, maka akan timbullah fitnah yang lebih besar lagi…”
Bukankah Allah itu Al-Halim (maha penyantun), maka bagaimana pula kita sebagai hamba tidak sudi belajar dari sifat-Nya yang mulia, yang tidak serta-merta mengharamkan arak yang ketika itu menjadi minuman kebiasaan malah utama masyarakat arab?
Belajar Dari Nabi
Menurut hadis yang dilaporkan oleh Ibnu al-Mubarak, “Apabila engkau hendak mengerjakan sesuatu, fikirkanlah akibatnya, apabila akibatnya baik kerjakanlah, apabila akibatnya buruk tinggalkanlah”
Wahai budak-budak dakwah, sebelum lisanmu tega berkata-kata, sebelum tanganmu tangkas menghayun senjata, fikirkanlah akibat perbuatanmu. Jangan yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran. Pertamanya suburkanlah dahulu cinta dalam hatimu.
Rasullulah berdepan dengan pelbagai kerenah manusia dalam siri dakwahnya.
Ada Arab Badwi yang kencing dalam masjid.
Ada yang memohon untuk merompak.
Bagaimana Rasullullah menanggapi semua ini dengan penuh berhikmah? Baginda tidak sewenang-wenangnya menggunakan statusnya sebagai nabi dan membentangkan berjela-jela nas-nas al-Quran dan mengakhirinya dengan “Haram! Kamu tak ikut cakap aku, masuk neraka!!!”
Kisah seorang pemuda yang datang bertemu Rasullullah untuk memohon keizinan untuk berzina boleh kita jadikan iktibar. Pemuda ini dibawa mendekati Rasullullah,
“Wahai pemuda,” sapa Nabi SAW. Lemah lembut, “Apakah kamu suka kalau perbuatan zina itu dilakukan orang lain terhadap ibumu?”
“Tidak, ya Rasulullah. Demi Allah yang menjadikan aku sebagai tebusan anda, saya tidak ingin itu terjadi,” jawabnya. “Begitu juga kebanyakan manusia, tidak menyukai atau menginginkan perbuatan zina itu dilakukan terhadap ibu mereka,” ujar Nabi.
“Apakah kamu senang zina itu dilakukan terhadap anak-anak perempuanmu kelak?” tanya Baginda selanjutnya.
“Sama sekali aku tidak menginginkan hal itu terjadi, ya Rasulullah. Demi Allah, bermimpi pun saya tidak ingin.”
“Begitu pula kebanyakan manusia, mereka tidak senang kalau sampai perbuatan zina itu terjadi pada anak-anak perempuan mereka. Apakah kamu senang kalau zina itu dilakukan terhadap adik beradik perempuanmu?” tanya Baginda lagi.
“Tidak, ya Rasulullah. Demi Allah saya tidak senang.”
“Begitu juga dengan orang lain, sama dengan anda, tidak senang kalau zina itu dilakukan terhadap adik beradik perempuan mereka. Apakah kamu ingin itu terjadi pada ibu-ibu saudaramu?”
“Tidak, ya Rasulullah. Demi Allah tidak,” tandasnya.
“Kebanyakan manusia juga tidak ingin itu terjadi pada ibu-ibu saudara mereka.”
Nabi saw. kemudian meletakkan tangan beliau pada tubuh pemuda itu dan mendoakannya: “Ya Allah, bersihkanlah hatinya, dan peliharalah kemaluannya serta ampunilah dosa pemuda ini”
Nabi mengakhiri nasihatnya dengan DOA!!
Berapa ramai di antara kita yang lantang menegur kemungkaran mendoakan orang yang didakwahkan? Malah kalau dimuhasabahkan, kita hari ini lebih banyak mendoakan neraka daripada mendoakan dia masuk syurga.
Maka nilai kembali mengapa kita berdakwah tentang cinta.
Adakah untuk melunaskan kebencian, rasa meluat terhadap pasangan-pasangan yang berpeleseran di taman? Atau kerana kasih dan sayang untuk membawa mereka bersama-sama meniti jalan ke syurga?

Wahai para dai’e yang saya cintai,
Bukanlah seruan saya untuk anda menutup mulut, mata dan telinga daripada maksiat yang berlaku di depan mata. Bahkan bukan pula seruan saya untuk anda tidak berbuat apa-apa.
Namun seruan saya adalah pada mengikhlaskan niat, untuk mengubah manusia kembali kepada Tuhan. Maka sebelum hati mereka dihubungkan kepada Tuhan, hubungkanlah hati anda dengan mereka dahulu.
Ya dakwah secara berhkmah itu pelbagai, pesan yang tegas dan nasihat yang keras itu juga boleh jadi berhikmah. Namun sudahkah dicuba segala jalan yang lembut menyantuni sebelum kita memilih jalan yang keras menghukumi?
“If I had My Child to Raise Over Again”
By Diane Lemons
(From Chicken Soup for the Soul)
If I had my child to raise all over again :
I’d build self-esteem first, and the house later.
I’d finger-paint more, and point the finger less.
I would do less correcting and more connecting.
I’d take my eyes off my watch, and watch with my eyes.
I would care to know less and know to care more.
I’d take more hikes and fly more kites.
I’d stop playing serious and seriously play.
I would run through more fields & gaze at more stars.
I would do less correcting and more connecting.
Saya akan kurang membetulkan dan banyak menghubungkan.
Beli Cinta dengan Cinta
Jika cinta di dalam hati anda, seorang manusia di depan mata yang tampak jasadnya, pun tak dapat dilihat oleh manusia, maka bagaimana manusia itu hendak dibawa melihat Cinta Allah yang tak ternampak dek mata?
Milikilah sedikit nilai empati. Ketika mereka yang sedang bercinta, merasa cukup bahagia dan tenang kerana ada teman untuk berkongsi rasa dan mereka rasa bagai berada di syurga dunia.
Tiba-tiba anda datang membawa gambaran sebuah neraka dengan wajah sebengis Malaikat Zabaniah, dan anda minta mereka mengikut seruan anda. Renung-renungkan!
Belilah cinta mereka dengan cinta. Jangan pernah membenci cinta apatah lagi membenci pencinta.
Setelah berikhtiar panjatkanlah doa kepada Allah, kerana hidayah bukan milik kita.
Oleh itu berikanlah sahaja peringatan (kepada manusia, dan janganlah berdukacita kiranya ada yang menolaknya), kerana sesungguhnya engkau hanyalah seorang pemberi ingatan. Bukanlah engkau seorang yang berkuasa memaksa mereka (menerima apa yang engkau sampaikan itu) [al-Ghasyiyyah 88: 21-22]
Saya akhiri dengan satu hadis untuk renungan semua.
Diriwayatkan daripada Abu Mas’ud al-Ansari r.a berkata : Ada seorang lelaki berkata kepada Rasullullah; Saya sengaja datang terlambat untuk melaksanakan solat subuh kerana si fulan (imam) selalu sangat memperpanjang bacaan (surahnya). Abu Mas’ud berkata lagi : Saya tidak pernah melihat Rasullullah s.a.w berkata dalam keadaan yang sangat marah, selain daripada hari itu ketika baginda menyampaikan nasihatnya seraya berkata : “Sesungguhnya ada di kalangan kamu orang yang menyebabkan orang ramai lari meninggalkan ajaran Islam; sesiapa sahaja di antara kamu menjadi imam dalam solat, maka hendaklah ia memendekkan bacaannya kerana di antara mereka ada yang lemah, berumur tua dan mereka yang mempunyai hajat dan keperluan lain.”
Perhatikanlah ucapan (lisan) dan tindakan (tangan) anda.
Kalau tak dapat membawa mereka mendekati Allah sekalipun, jangan dibawa mereka makin lari dari Allah.
Wallahualam.

Cinta Kita Bukan Cinta Love Story

Sudah banyak baca artikel tentang cinta kita baca,sudah banyak ceramah tentang cinta kita hadir dan hampir kesemua menyuruh kita berkahwin kalau tidak tahan,betul tak? Memang kita tak tahan dan memang kita nak kahwin tapi masalahnya ibu bapa kita tak bagi kita kahwin,kata mereka kita masih muda, kita tidak mampu tanggung anak orang,kita miang dan sebagainya. Kita yakin kita sudah cukup matang,kita yakin kita sudah mampu cari rezeki dan tempat berteduh dan kita sangat yakin kita miang tapi semua keyakinan itu tidak mampu meyakinkan ibu bapa kita kan?
[kisah cinta]
Bila kita dengar ceramah dari ustaz,ustazah atau mana-mana penceramah sekalipun,bila mereka cerita kepada kita tentang kisah cinta mereka,semua sangat indah,semunya ‘happy ending’. Bila mereka jumpa jodoh mereka,bila mereka mula jatuh cinta,seolah-olah Allah mempermudahkan kisah cinta mereka.Mereka dikurniakan ibu bapa yang faham agama,faham kehendak anak-anak,yakin dengan kebolehan anak-anak mereka.Kalau mereka(ibu bapa) tidak benarkan sekalipun,mereka beri mereka(penceramah) peluang untuk buktikan mereka(penceramah) mampu lakukan. Tapi kita?
Kita dikurniakan ibu bapa diktator,ibu bapa yang sebulat suara kata ‘No’ bila kita minta untuk berkahwin. Banyak alasan mereka keluarkan supaya kita membatalkan niat kita untuk berkahwin dan kebanyakan alasan-alasan tersebut biasanya menyalahkan kita. Saya tidak menyeru untuk anda mengeluh dengan ibu bapa sekarang tapi hal ini berlaku mungkin salah kita juga. Macam saya, 21 tahun saya hidup, tiada satu pencapaian pun yang mampu mendatangakn yakin pada ibu bapa saya bahawa saya sudah mampu memikul amanah tersebut. Ya,semuanya berpunca dari diri kita. Ibu bapa tidak yakin kepada kita bukan sifat mereka tidak yakin pada anak,tapi salah kita sendiri kerana tidak mampu meyakinkan ibu bapa kita.
Jadi,apa yang patut kita buat? Kita dah mengaku kita miang,kita mahu berkahwin tapi tak dapat nak kahwin. Nak ber’couple’? Malas nak ulas tentang ‘couple islami’ atau halal-haram bercinta tapi kalau cinta itu dibenarkan Islam sekalipun,ada batas-batas yang perlu dijaga dan pastinya kita,insan yang jahil dan berdosa ini gagal menjaga batas-batas tersebut. Jadi,kalau anda tidak mampu menepis tahi yang dilontor,apa yang patut dibuat? Ya,lari siap-siap. Sebab itulah dalam Al-Quran,Allah suruh kita jangan dekati zina. Faham?

Nak kahwin tak dapat, nak couple tak boleh, susah jadi remaja sekarang. Cinta dalam hati semakin membuak-buak, tengok dia hari-hari, dengar suara dia hari-hari,mana boleh tahan macam ini. Orang cakap senang, “apa susah,kau cakap je kat dia kau nak kahwin dengan dia,then fullstop.” Bukankah itu dah kira bertunang? Memang bertunang tak perlu cincin dan sebagainya,hanya kebenaran dari pihak perempuan yang waras tapi apa kata ibu bapa si perempuan nanti? Tadi masalah ibu bapa kita,sekarang masalah bakal mertua kita pula,semuanya kerana adat-adat melayu yang menyusahkan. Oh melayu~
Perlukah kita luah isi hati ini kepada si dia? Tak berdosakah kita? Menghampiri zina kah tidak? Pening. Kita yang berilmu agama cetek dan beramal ibadah yang minimum ini pening bila diuji dengan cinta. Kita tersekat antara cinta dan Cinta. Kalau tersalah langkah, cinta kita pada Tuhan pasti tercemar dan kalau tersalah langkah juga,cinta kita pada Tina pasti tergadai. Ini bukan masa memilih wahai sang pencinta,ini masa menjadi TAMAK. Jangan pilih,jom usaha dapatkan kedua-dua!
Mungkin ada antara anda yang berpendapat baik luahkan sahaja perasaan cinta kita kepada Tina,kemudian fullstop macam cakap kawan saya tapi pada pendapat saya itu bukan caranya. Saya pilih untuk berdiam dan berdoa kepada Allah. Sekadar berkongsi, sebelum datang belajar di Jepun,umi telah calonkan saya dengan anak kawan baiknya dan tanpa fikir banyak,saya terus bersetuju dengan pilihan umi. Muka dan perangai gadis itu saya tidak tahu,cuma saya dengar dari adik-beradik,gadis tersebut baik orangnya, sebab itu saya bersetuju. Begitu juga dengan keluarga gadis tersebut,mereka pun memberi respon positif. Umi berkali menyuruh saya berhubung dengan gadis tersebut tapi saya tolak.Biarlah perkenalan kami semasa pertunangan. Bagi saya ini prinsip tapi mungkin ada yang memandang ini ego,entah,saya pun tidak tahu. Seminggu lepas, seorang lelaki ‘add’ saya di FB dan dia adalah ‘teman’ baik gadis tersebut. Saya melepas.
Broken Heart
“Ala…Apsal ko tak contact budak tu..Ruginya..”Nasihat kawan saya.
“Em..Kalau betul dia jodoh aq,kahwin la nanti..”Balas saya,jujurnya saya terasa amat rugi dan menyesal,kenapalah saya tidak contact dia.
Persoalannya di sini,patutkah kita meluahkan rasa cinta kita pada seseorang bila kita mencintainya? Saya ingin berkongsi satu hadis, mula-mula saya baca hadis ini dari buku ‘Pemilik Cintaku Selepas Allah Dan Rasul‘ dan saya cari kesahihan hadis tersebut. Ada ulama’ menghukum hadis ini hadis Sahih dan ada yang menghukumnya Dhaif. Untuk keterangan lebih lanjut tentang hadis tersebut, sila baca di [sini]
Ibn ‘abbas : barang siapa sedang rindu ( cinta ), lalu menyembunyikannya , menahan diri kemudian dia mati, maka meninggal dalam keadan syahid.
Menyembunyikan cinta,menahannya dan jika meninggal,kita dikira mati syahid? Apa yang cuba disampaikan oleh hadis ini, betapa besarnya pahala orang yang menyembunyikan cintanya dari yang dicintai. Saya tanya diri sendiri,kenapa? Kenapa hadiah bagi seorang pejuang cinta yang gugur dalam menahan cintanya dianugerahkan syahid? Saya tidak tahu jawapan sebenar tapi pada pendapat saya kerana susah dan peritnya seorang yang dilamun cinta menahan perasaan itu seorang diri. Andaikata diluahnya, pintu maksiat bakal terbuka atau dalam erti kata lain,dia sedang mendekati zina.
Ya,menahan rasa cinta dari diketahui satu benda yang sangat payah. Kadang-kadang rasa seperti nak meletup hati menahannya. Bila berdoa meminta Allah jodohkan dia menjadi milik kita,kadang-kadang air mata mengalir tanpa disedari. Hati rasa bagai dicucuk-cucuk dari dalam. Ya Allah,sakitnya. Tapi perasan tak? Bila perasaan sakit itu datang,kita lebih dekat kepada Allah?
Kita secara spontan berdoa, “Ya Allah,tolonglah jadikan Asmahan itu milik aq.Aq nak sangat kahwin dengan dia. Aq nak sangat Ya Allah. Kau faham perasaan aq. Kau cipta aq mesti Kau tahu aq cinta gile kat Asmahan. Ya Allah,please,please.”
Walaupun isinya agak melampau,tapi bukankah itu doa? Bukankah dalam doa yang isinya terlampau itu,kita mengaku bahawa Allah itu Tuhan kita? Allah yang cipta segala-gala? Allah yang kawal nasib kita,Allah yang tentu jodoh kita? Maknanya,kita lebih dekat dengan Alla. Ooo,patutlah hadis tersebut kata hadiahnya mati syahid,rupanya banyak manfaat sembunyikan cinta.
Ya,jodoh memang kena usaha tapi caranya mesti betul. Cara yang betul? Samada anda ke rumah ibu bapa perempuan tersebut atau meminta orang tengah(ustaz/ustazah/naqib/naqibah atau agen cari jodoh seperti Baitul Muslim) tolong carikan,mungkin ada cara lain lagi tapi saya yakin,cara-cara ini hanya sesuai bila ibu bapa kita memberi lampu hijau untuk kita berkahwin.
Jadi sebelum dapat lampu hijau,jom lah sama-sama kita memperjuangkan cinta suci kita untuk bakal isteri atau suami yang masih belum kita ketahui kerana itu lebih mulia dan suci. Kita sediakan diri kita dengan ilmu agama dan am yang banyak, sediakan fizikal kita dan sediakan emosi kita supaya dapat beri yang terbaik untuk si dia. Bayangkanlah perasaan anda,anda berkahwin dengan seseorang yang anda baru kenal,kemudian selepas berkahwin,dia cerita yang dia pernah bercouple dengan orang lain,tidak sedihkah anda? Saya tidak jamin diri saya mampu menolak zina 100%,jadi saya seru pada diri saya dan anda semua,marilah sama-sama kita jauhi zina. Ayuh, Belia Benci Maksiat!
Anda Bijak Jauhi Zina
p/s:semua nama-nama di atas tiada kaitan antara hidup dan mati

Di AtAs SeJaDaH CiNtA

Penulis:  Habiburrahman El Shirazy
KOTA KUFAH terang oleh sinar purnama. Semilir angin yang bertiup dari utara membawa hawa sejuk. Sebagian rumah telah menutup pintu dan jendelanya. Namun geliat hidup kota Kufah masih terasa.
Di serambi masjid Kufah, seorang pemuda berdiri tegap menghadap kiblat. Kedua matanya memandang teguh ke tempat sujud. Bibirnya bergetar melantunkan ayat-ayat suci Al-Quran. Hati dan seluruh gelegak jiwanya menyatu dengan Tuhan, Pencipta alam semesta. Orang-orang memanggilnya “Zahid” atau “Si Ahli Zuhud”, karena kezuhudannya meskipun ia masih muda. Dia dikenal masyarakat sebagai pemuda yang paling tampan dan paling mencintai masjid di kota Kufah pada masanya. Sebagian besar waktunya ia habiskan di dalam masjid, untuk ibadah dan menuntut ilmu pada ulama terkemuka kota Kufah. Saat itu masjid adalah pusat peradaban, pusat pendidikan, pusat informasi dan pusat perhatian.
Pemuda itu terus larut dalam samudera ayat Ilahi. Setiap kali sampai pada ayat-ayat azab, tubuh pemuda itu bergetar hebat. Air matanya mengalir deras. Neraka bagaikan menyala-nyala dihadapannya. Namun jika ia sampai pada ayat-ayat nikmat dan surga, embun sejuk dari langit terasa bagai mengguyur sekujur tubuhnya. Ia merasakan kesejukan dan kebahagiaan. Ia bagai mencium aroma wangi para bidadari yang suci.
Tatkala sampai pada surat Asy Syams, ia menangis,
fa alhamaha fujuuraha wa taqwaaha.
qad aflaha man zakkaaha.
wa qad khaaba man dassaaha
…”
(maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu jalan kefasikan dan ketaqwaan,
sesungguhnya, beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu,
dan sungguh merugilah orang yang mengotorinya
…)
Hatinya bertanya-tanya. Apakah dia termasuk golongan yang mensucikan jiwanya. Ataukah golongan yang mengotori jiwanya? Dia termasuk golongan yang beruntung, ataukah yang merugi?
Ayat itu ia ulang berkali-kali. Hatinya bergetar hebat. Tubuhnya berguncang. Akhirnya ia pingsan.

***

Sementara itu, di pinggir kota tampak sebuah rumah mewah bagai istana. Lampu-lampu yang menyala dari kejauhan tampak berkerlap-kerlip bagai bintang gemintang. Rumah itu milik seorang saudagar kaya yang memiliki kebun kurma yang luas dan hewan ternak yang tak terhitung jumlahnya.
Dalam salah satu kamarnya, tampak seorang gadis jelita sedang menari-nari riang gembira. Wajahnya yang putih susu tampak kemerahan terkena sinar yang terpancar bagai tiga lentera yang menerangi ruangan itu. Kecantikannya sungguh memesona. Gadis itu terus menari sambil mendendangkan syair-syair cinta,
in kuntu ‘asyiqatul lail fa ka’si
musyriqun bi dhau’
wal hubb al wariq
…”
(jika aku pencinta malam maka
gelasku memancarkan cahaya
dan cinta yang mekar
…)

***

Gadis itu terus menari-nari dengan riangnya. Hatinya berbunga-bunga. Di ruangan tengah, kedua orangtuanya menyungging senyum mendengar syair yang didendangkan putrinya. Sang ibu berkata, “Abu Afirah, putri kita sudah menginjak dewasa. Kau dengarkanlah baik-baik syair-syair yang ia dendangkan.”
“Ya, itu syair-syair cinta. Memang sudah saatnya dia menikah. Kebetulan tadi siang di pasar aku berjumpa dengan Abu Yasir. Dia melamar Afirah untuk putranya, Yasir.”
“Bagaimana, kau terima atau…?”
“Ya jelas langsung aku terima. Dia ‘kan masih kerabat sendiri dan kita banyak berhutang budi padanya. Dialah yang dulu menolong kita waktu kesusahan. Di samping itu Yasir itu gagah dan tampan.”
“Tapi bukankah lebih baik kalau minta pendapat Afirah dulu?”
“Tak perlu! Kita tidak ada pilihan kecuali menerima pinangan ayah Yasir. Pemuda yang paling cocok untuk Afirah adalah Yasir.”
“Tapi, engkau tentu tahu bahwa Yasir itu pemuda yang tidak baik.”
“Ah, itu gampang. Nanti jika sudah beristri Afirah, dia pasti juga akan tobat! Yang penting dia kaya raya.”

***

Pada saat yang sama, di sebuah tenda mewah, tak jauh dari pasar Kufah. Seorang pemuda tampan dikelilingi oleh teman-temannya. Tak jauh darinya seorang penari melenggak lenggokan tubuhnya diiringi suara gendang dan seruling.
“Ayo bangun, Yasir. Penari itu mengerlingkan matanya padamu!” bisik temannya.
“Be…benarkah?”
“Benar. Ayo cepatlah. Dia penari tercantik kota ini. Jangan kau sia-siakan kesempatan ini, Yasir!”
“Baiklah. Bersenang-senang dengannya memang impianku.”
Yasir lalu bangkit dari duduknya dan beranjak menghampiri sang penari. Sang penari mengulurkan tangan kanannya dan Yasir menyambutnya. Keduanya lalu menari-nari diiringi irama seruling dan gendang. Keduanya benar-benar hanyut dalam kelenaan. Dengan gerakan mesra penari itu membisikkan sesuatu ketelinga Yasir,
“Apakah Anda punya waktu malam ini bersamaku?”
Yasir tersenyum dan menganggukan kepalanya. Keduanya terus menari dan menari. Suara gendang memecah hati. Irama seruling melengking-lengking. Aroma arak menyengat nurani. Hati dan pikiran jadi mati.

***
Keesokan harinya.
Usai shalat dhuha, Zahid meninggalkan masjid menuju ke pinggir kota. Ia hendak menjenguk saudaranya yang sakit. Ia berjalan dengan hati terus berzikir membaca ayat-ayat suci Al-Quran. Ia sempatkan ke pasar sebentar untuk membeli anggur dan apel buat saudaranya yang sakit.
Zahid berjalan melewati kebun kurma yang luas. Saudaranya pernah bercerita bahwa kebun itu milik saudagar kaya, Abu Afirah. Ia terus melangkah menapaki jalan yang membelah kebun kurma itu. Tiba-tiba dari kejauhan ia melihat titik hitam. Ia terus berjalan dan titik hitam itu semakin membesar dan mendekat. Matanya lalu menangkap di kejauhan sana perlahan bayangan itu menjadi seorang sedang menunggang kuda. Lalu sayup-sayup telinganya menangkap suara,
“Toloong! Toloong!!”
Suara itu datang dari arah penunggang kuda yang ada jauh di depannya. Ia menghentikan langkahnya. Penunggang kuda itu semakin jelas.
“Toloong! Toloong!!”
Suara itu semakin jelas terdengar. Suara seorang perempuan. Dan matanya dengan jelas bisa menangkap penunggang kuda itu adalah seorang perempuan. Kuda itu berlari kencang.
“Toloong! Toloong hentikan kudaku ini! Ia tidak bisa dikendalikan!”
Mendengar itu Zahid tegang. Apa yang harus ia perbuat. Sementara kuda itu semakin dekat dan tinggal beberapa belas meter di depannya. Cepat-cepat ia menenangkan diri dan membaca shalawat. Ia berdiri tegap di tengah jalan. Tatkala kuda itu sudah sangat dekat ia mengangkat tangan kanannya dan berkata keras,
“Hai kuda makhluk Allah, berhentilah dengan izin Allah!”
Bagai pasukan mendengar perintah panglimanya, kuda itu meringkik dan berhenti seketika. Perempuan yang ada dipunggungnya terpelanting jatuh. Perempuan itu mengaduh. Zahid mendekati perempuan itu dan menyapanya,
Assalamu’alaiki. Kau tidak apa-apa?”
Perempuan itu mengaduh. Mukanya tertutup cadar hitam. Dua matanya yang bening menatap Zahid. Dengan sedikit merintih ia menjawab pelan,
Alhamdulillah, tidak apa-apa. Hanya saja tangan kananku sakit sekali. Mungkin terkilir saat jatuh.”
“Syukurlah kalau begitu.”
Dua mata bening di balik cadar itu terus memandangi wajah tampan Zahid. Menyadari hal itu Zahid menundukkan pandangannya ke tanah. Perempuan itu perlahan bangkit. Tanpa sepengetahuan Zahid, ia membuka cadarnya. Dan tampaklah wajah cantik nan memesona,
“Tuan, saya ucapkan terima kasih. Kalau boleh tahu siapa nama Tuan, dari mana dan mau ke mana Tuan?”
Zahid mengangkat mukanya. Tak ayal matanya menatap wajah putih bersih memesona. Hatinya bergetar hebat. Syaraf dan ototnya terasa dingin semua. Inilah untuk pertama kalinya ia menatap wajah gadis jelita dari jarak yang sangat dekat. Sesaat lamanya keduanya beradu pandang. Sang gadis terpesona oleh ketampanan Zahid, sementara gemuruh hati Zahid tak kalah hebatnya. Gadis itu tersenyum dengan pipi merah merona, Zahid tersadar, ia cepat-cepat menundukkan kepalanya. “Innalillah. Astagfirullah,” gemuruh hatinya.
“Namaku Zahid, aku dari masjid mau mengunjungi saudaraku yang sakit.”
“Jadi, kaukah Zahid yang sering dibicarakan orang itu? Yang hidupnya cuma di dalam masjid?”
“Tak tahulah. Itu mungkin Zahid yang lain.” kata Zahid sambil membalikkan badan. Ia lalu melangkah.
“Tunggu dulu Tuan Zahid! Kenapa tergesa-gesa? Kau mau kemana? Perbincangan kita belum selesai!”
“Aku mau melanjutkan perjalananku!”
Tiba-tiba gadis itu berlari dan berdiri di hadapan Zahid. Terang saja Zahid gelagapan. Hatinya bergetar hebat menatap aura kecantikan gadis yang ada di depannya. Seumur hidup ia belum pernah menghadapi situasi seperti ini.
“Tuan aku hanya mau bilang, namaku Afirah. Kebun ini milik ayahku. Dan rumahku ada di sebelah selatan kebun ini. Jika kau mau silakan datang ke rumahku. Ayah pasti akan senang dengan kehadiranmu. Dan sebagai ucapan terima kasih aku mau menghadiahkan ini.”
Gadis itu lalu mengulurkan tangannya memberi sapu tangan hijau muda.
“Tidak usah.”
“Terimalah, tidak apa-apa! Kalau tidak Tuan terima, aku tidak akan memberi jalan!”
Terpaksa Zahid menerima sapu tangan itu. Gadis itu lalu minggir sambil menutup kembali mukanya dengan cadar. Zahid melangkahkan kedua kakinya melanjutkan perjalanan.

***

Saat malam datang membentangkan jubah hitamnya, kota Kufah kembali diterangi sinar rembulan. Angin sejuk dari utara semilir mengalir.
Afirah terpekur di kamarnya. Matanya berkaca-kaca. Hatinya basah. Pikirannya bingung. Apa yang menimpa dirinya. Sejak kejadian tadi pagi di kebun kurma hatinya terasa gundah. Wajah bersih Zahid bagai tak hilang dari pelupuk matanya. Pandangan matanya yang teduh menunduk membuat hatinya sedemikian terpikat. Pembicaraan orang-orang tentang kesalehan seorang pemuda di tengah kota bernama Zahid semakin membuat hatinya tertawan. Tadi pagi ia menatap wajahnya dan mendengarkan tutur suaranya. Ia juga menyaksikan wibawanya. Tiba-tiba air matanya mengalir deras. Hatinya merasakan aliran kesejukan dan kegembiraan yang belum pernah ia rasakan sebelumnya. Dalam hati ia berkata,
“Inikah cinta? Beginikah rasanya? Terasa hangat mengaliri syaraf. Juga terasa sejuk di dalam hati. Ya Rabbi, tak aku pungkiri aku jatuh hati pada hamba-Mu yang bernama Zahid. Dan inilah untuk pertama kalinya aku terpesona pada seorang pemuda. Untuk pertama kalinya aku jatuh cinta. Ya Rabbi, izinkanlah aku mencintainya.”
Air matanya terus mengalir membasahi pipinya. Ia teringat sapu tangan yang ia berikan pada Zahid. Tiba-tiba ia tersenyum,
“Ah sapu tanganku ada padanya. Ia pasti juga mencintaiku. Suatu hari ia akan datang kemari.”
Hatinya berbunga-bunga. Wajah yang tampan bercahaya dan bermata teduh itu hadir di pelupuk matanya.

***
Sementara itu di dalam masjid Kufah tampak Zahid yang sedang menangis di sebelah kanan mimbar. Ia menangisi hilangnya kekhusyukan hatinya dalam shalat. Ia tidak tahu harus berbuat apa. Sejak ia bertemu dengan Afirah di kebun kurma tadi pagi ia tidak bisa mengendalikan gelora hatinya. Aura kecantikan Afirah bercokol dan mengakar sedemikian kuat dalam relung-relung hatinya. Aura itu selalu melintas dalam shalat, baca Al-Quran dan dalam apa saja yang ia kerjakan. Ia telah mencoba berulang kali menepis jauh-jauh aura pesona Afirah dengan melakukan shalat sekhusyu’-khusyu’-nya namun usaha itu sia-sia.
“Ilahi, kasihanilah hamba-Mu yang lemah ini. Engkau Mahatahu atas apa yang menimpa diriku. Aku tak ingin kehilangan cinta-Mu. Namun Engkau juga tahu, hatiku ini tak mampu mengusir pesona kecantikan seorang makhluk yang Engkau ciptakan. Saat ini hamba sangat lemah berhadapan dengan daya tarik wajah dan suaranya Ilahi, berilah padaku cawan kesejukan untuk meletakkan embun-embun cinta yang menetes-netes dalam dinding hatiku ini. Ilahi, tuntunlah langkahku pada garis takdir yang paling Engkau ridhai. Aku serahkan hidup matiku untuk-Mu.” Isak Zahid mengharu biru pada Tuhan Sang Pencipta hati, cinta, dan segala keindahan semesta.
Zahid terus meratap dan mengiba. Hatinya yang dipenuhi gelora cinta terus ia paksa untuk menepis noda-noda nafsu. Anehnya, semakin ia meratap embun-embun cinta itu semakin deras mengalir. Rasa cintanya pada Tuhan. Rasa takut akan azab-Nya. Rasa cinta dan rindu-Nya pada Afirah. Dan rasa tidak ingin kehilangannya. Semua bercampur dan mengalir sedemikian hebat dalam relung hatinya. Dalam puncak munajatnya ia pingsan.
Menjelang subuh, ia terbangun. Ia tersentak kaget. Ia belom shalat tahajjud. Beberapa orang tampak tengah asyik beribadah bercengkerama dengan Tuhannya. Ia menangis, ia menyesal. Biasanya ia sudah membaca dua juz dalam shalatnya.
“Ilahi, jangan kau gantikan bidadariku di surga dengan bidadari dunia. Ilahi, hamba lemah maka berilah kekuatan!”
Ia lalu bangkit, wudhu, dan shalat tahajjud. Di dalam sujudnya ia berdoa,
“Ilahi, hamba mohon ridha-Mu dan surga. Amin. Ilahi lindungi hamba dari murkamu dan neraka. Amin. Ilahi, jika boleh hamba titipkan rasa cinta hamba pada Afirah pada-Mu, hamba terlalu lemah untuk menanggung-Nya. Amin. Ilahi, hamba memohon ampunan-Mu, rahmat-Mu, cinta-Mu, dan ridha-Mu. Amin.”

***

Pagi hari, usai shalat dhuha Zahid berjalan ke arah pinggir kota. Tujuannya jelas yaitu melamar Afirah. Hatinya mantap untuk melamarnya. Di sana ia disambut dengan baik oleh kedua orangtua Afirah. Mereka sangat senang dengan kunjungan Zahid yang sudah terkenal ketakwaannya di seantero penjuru kota. Afiah keluar sekejab untuk membawa minuman lalu kembali ke dalam. Dari balik tirai ia mendengarkan dengan seksama pembicaraan Zahid dengan ayahnya. Zahid mengutarakan maksud kedatangannya, yaitu melamar Afirah.
Sang ayah diam sesaat. Ia mengambil nafas panjang. Sementara Afirah menanti dengan seksama jawaban ayahnya. Keheningan mencekam sesaat lamanya. Zahid menundukkan kepala ia pasrah dengan jawaban yang akan diterimanya. Lalu terdengarlah jawaban ayah Afirah,
“Anakku Zahid, kau datang terlambat. Maafkan aku, Afirah sudah dilamar Abu Yasir untuk putranya Yasir beberapa hari yang lalu, dan aku telah menerimanya.”
Zahid hanya mampu menganggukan kepala. Ia sudah mengerti dengan baik apa yang didengarnya. Ia tidak bisa menyembunyikan irisan kepedihan hatinya. Ia mohon diri dengan mata berkaca-kaca. Sementara Afirah, lebih tragis keadaannya. Jantungnya nyaris pecah mendengarnya. Kedua kakinya seperti lumpuh seketika. Ia pun pingsan saat itu juga.

***

Zahid kembali ke masjid dengan kesedihan tak terkira. Keimanan dan ketakwaan Zahid ternyata tidak mampu mengusir rasa cintanya pada Afirah. Apa yang ia dengar dari ayah Afirah membuat nestapa jiwanya. Ia pun jatuh sakit. Suhu badannya sangat panas. Berkali-kali ia pingsan. Ketika keadaannya kritis seorang jamaah membawa dan merawatnya di rumahnya. Ia sering mengigau. Dari bibirnya terucap kalimat tasbih, tahlil, istigfhar dan … Afirah.
Kabar tentang derita yang dialami Zahid ini tersebar ke seantero kota Kufah. Angin pun meniupkan kabar ini ke telinga Afirah. Rasa cinta Afirah yang tak kalah besarnya membuatnya menulis sebuah surat pendek,Kepada Zahid,

Assalamu’alaikum

Aku telah mendengar betapa dalam rasa cintamu padaku. Rasa cinta itulah yang membuatmu sakit dan menderita saat ini. Aku tahu kau selalu menyebut diriku dalam mimpi dan sadarmu. Tak bisa kuingkari, aku pun mengalami hal yang sama. Kaulah cintaku yang pertama. Dan kuingin kaulah pendamping hidupku selama-lamanya.
Zahid,
Kalau kau mau. Aku tawarkan dua hal padamu untuk mengobati rasa haus kita berdua. Pertama, aku akan datang ke tempatmu dan kita bisa memadu cinta. Atau kau datanglah ke kamarku, akan aku tunjukkan jalan dan waktunya.

Wassalam
Afirah

===============================================================

Surat itu ia titipkan pada seorang pembantu setianya yang bisa dipercaya. Ia berpesan agar surat itu langsung sampai ke tangan Zahid. Tidak boleh ada orang ketiga yang membacanya. Dan meminta jawaban Zahid saat itu juga.
Hari itu juga surat Afirah sampai ke tangan Zahid. Dengan hati berbunga-bunga Zahid menerima surat itu dan membacanya. Setelah tahu isinya seluruh tubuhnya bergetar hebat. Ia menarik nafas panjang dan beristighfar sebanyak-banyaknya. Dengan berlinang air mata ia menulis untuk Afirah :Kepada Afirah,

Salamullahi’alaiki,

Benar aku sangat mencintaimu. Namun sakit dan deritaku ini tidaklah semata-mata karena rasa cintaku padamu. Sakitku ini karena aku menginginkan sebuah cinta suci yang mendatangkan pahala dan diridhai Allah ‘Azza Wa Jalla’. Inilah yang kudamba. Dan aku ingin mendamba yang sama. Bukan sebuah cinta yang menyeret kepada kenistaan dosa dan murka-Nya.
Afirah,
Kedua tawaranmu itu tak ada yang kuterima. Aku ingin mengobati kehausan jiwa ini dengan secangkir air cinta dari surga. Bukan air timah dari neraka. Afirah, “Inni akhaafu in ‘ashaitu Rabbi adzaaba yaumin ‘adhim!” ( Sesungguhnya aku takut akan siksa hari yang besar jika aku durhaka pada Rabb-ku. Az Zumar : 13 )
Afirah,
Jika kita terus bertakwa. Allah akan memberikan jalan keluar. Tak ada yang bisa aku lakukan saat ini kecuali menangis pada-Nya. Tidak mudah meraih cinta berbuah pahala. Namun aku sangat yakin dengan firmannya :
“Wanita-wanita yang tidak baik adalah untuk laki-laki yang tidak baik, dan laki-laki yang tidak baik adalah buat wanita-wanita yang tidak baik (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka. Bagi mereka ampunan dan rizki yang mulia (yaitu surga).”
Karena aku ingin mendapatkan seorang bidadari yang suci dan baik maka aku akan berusaha kesucian dan kebaikan. Selanjutnya Allahlah yang menentukan.
Afirah,
Bersama surat ini aku sertakan sorbanku, semoga bisa jadi pelipur lara dan rindumu. Hanya kepada Allah kita serahkan hidup dan mati kita.

Wassalam,
Zahid

===============================================================

Begitu membaca jawaban Zahid itu Afirah menangis. Ia menangis bukan karena kecewa tapi menangis karena menemukan sesuatu yang sangat berharga, yaitu hidayah. Pertemuan dan percintaannya dengan seorang pemuda saleh bernama Zahid itu telah mengubah jalan hidupnya.
Sejak itu ia menanggalkan semua gaya hidupnya yang glamor. Ia berpaling dari dunia dan menghadapkan wajahnya sepenuhnya untuk akhirat. Sorban putih pemberian Zahid ia jadikan sajadah, tempat dimana ia bersujud, dan menangis di tengah malam memohon ampunan dan rahmat Allah SWT. Siang ia puasa malam ia habiskan dengan bermunajat pada Tuhannya. Di atas sajadah putih ia menemukan cinta yang lebih agung dan lebih indah, yaitu cinta kepada Allah SWT. Hal yang sama juga dilakukan Zahid di masjid Kufah. Keduanya benar-benar larut dalam samudera cinta kepada Allah SWT.
Allah Maha Rahman dan Rahim. Beberapa bulan kemudian Zahid menerima sepucuk surat dari Afirah :Kepada Zahid,

Assalamu’alaikum,

Segala puji bagi Allah, Dialah Tuhan yang memberi jalan keluar hamba-Nya yang bertakwa. Hari ini ayahku memutuskan tali pertunanganku dengan Yasir. Beliau telah terbuka hatinya. Cepatlah kau datang melamarku. Dan kita laksanakan pernikahan mengikuti sunnah Rasululullah SAW. Secepatnya.

Wassalam,
Afirah===============================================================
Seketika itu Zahid sujud syukur di mihrab masjid Kufah. Bunga-bunga cinta bermekaran dalam hatinya. Tiada henti bibirnya mengucapkan hamdalah.

Diambil dari buku dengan judul yang sama karya Habiburrahman El Shirazy.