Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka).

Saturday, October 1, 2011

Andainya Perempuan Tahu


Hargailah kehadiran seorang lelaki dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyokong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna.. Andainya Perempuan Tahu…

- Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (perihatin).

- Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tidak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.

- Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.

- Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik.

- Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita.

- Lelaki memang dilahirkan dengan perasaan yang kuat terhadap wanita. Sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau swimming pool.

- Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama!

- Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita.

- Bila lelaki cakap..”Emm..tengoklah dulu”..itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.

- Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.

- Kebanyakan lelaki yg nampak `desperate’, datang dari sekolah all boys! (how true)

- Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain.

- Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata2. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan..dan tak faham kenapa perempuan bersikap begitu begini…

- Kadang-kadang lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat berjalan dengan lebih baik.

- Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan `flirting’ dengan ramai wanita..dia tetap hanya ada seorang teman wanita yg istimewa…yang lain hanya kawan..

- Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedari…maafkan saja. Kebanyakan lelaki tak sengaja….Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah!

- Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih..cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang.

- Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti…

- Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita. Kebanyakan lelaki cukup lemah dgn air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan. Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yg hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan!

p/s : Jom kongsi dengan perempuan lain yang berada di luar sana.. :)

Tentang seorang lelaki
Hidup lelaki lebih mudah

Lelaki lebih mudah cara hidupnya berbanding dengan wanita. Kerana itu lelaki sukar untuk memahami jika sesuatu perkara itu disampaikan dalam bentuk kiasan oleh wanita. Wanita suka berkias dan berharap lelaki faham. Tetapi, lelaki lebih suka jika ianya dijelaskan dengan bahasa yang mudah, dan secara berterus-terang. Sekiranya wanita tidak jelas mengenai sesuatu perkara, tanyalah secara terbuka kepada lelaki.

.

Bahasa lelaki adalah berlainan
Lelaki bercakap dengan bahasa yang berlainan. Ini yang menyebabkan lelaki dan wanita sukar berkomunikasi antara satu sama lain. Apa yang lahir dari kata-katanya jika dia bercakap dengan wanita, adalah berbeza daripada apa yang dimaksudkan. Ini bukan bererti dia berbohong. Maka adalah lebih baik bagi wanita untuk memahami lelaki dari apa yang dilakukan berbanding dari apa yang dikatakan. Lelaki tidak pandai melahirkan rasa hatinya dalam bentuk kata-kata.

.

Lelaki suka membisu

Wanita berkebolehan untuk membicarakan sesuatu subjek yang sensitif dan mendukacitakan sebagai salah satu cara berhadapan dengan realiti. Tetapi lelaki lebih suka untuk menyembunyikan dan membisu.

.

Lelaki tidak kompleks

Jika terdapat semua tanda yang menunjukan bahawa seorang lelaki hanya mahu wanita menjaganya, mengemas rumah, menyediakan makanan untuknya, wanita harus percaya bahawa itulah yang lelaki tersebut mahu. Ini bukan bererti lelaki berfikiran primitif, tetapi lelaki memag sedemikian. Wanita selalu menganggap lelaki sebagai kompleks, tetapi sebenarnya kehendak lelaki adalah mudah.

.

Jangan paksa lelaki

Bila wanita mendesak lelaki mendedahkan perasaanya, mungkin wanita itu akan mendedahkan sesuatu yang wanita itu tidak suka mendengarnya. Malah adalah lebih baik jangan bertanya dan menyelidik sampai ke akar umbi. Malah apa yang penting wanita itu perlu membaca bahasa badan lelaki, matanya, atau perubahan mendadak dalam corak perlakuannya. Jika dia pada kebiasaannya suka membaca tetapi tidak melakukannya, mungkin pada masa itu fikirannya sedang kacau.

.

Lelaki berahsia dengan lelaki lain

Tidak sebagaimana wanita yang lebih mudah untuk bercerita masalah yang dihadapinya kepada wanita lain, harapan dan kebimbangan yang dirasainya dan pelbagai cerita peribadi, adalah sukar bagi lelaki untuk menjadi mesra secara verbal sedemikian rupa. Untuk melakukannya lelaki memerlukan kekuatan dan keberanian yang maksima.

.

Lelaki pentingkan kejujuran

Sepertimana wanita, lelaki juga pentingkan kejujuran. Jika lelaki tahu yang pasangannya suka bercerita kepada wanita lain tentang dirinya, besar kemungkinan lelaki itu tidak akan bercerita lagi secara mesra mengenai hal-hal rahsia yang lainnya. Kejujuran adalah penting bagi lelaki. Seorang lelaki mahu pasangannya saja yang menyimpan rahsia-rahsianya.

.

Lelaki Perlu Keselesaan Perasaan

Wanita sering menganggap lelaki sukar difahami. Sebenarnya ini juga anggapan lelaki pada wanita. Berikut dinyatakan beberapa sifat umum lelaki agar kita lebih memahaminya.

.

Lelaki tidak suka dikritik

Jangan mengkritik lelaki, memainkan jika wanita itu bersedia untuk bertikam lidah dengannya. Lelaki tidak begitu terbuka untuk menerima kritikan. Mengkritik di belakangnya, contohnya kepada saudara atau rakannya, mungkin dapat mengelakkan konfrantasi serta merta tetapi dia akan berasa marah juga apabila perkara tersebut disampaikan kepadanya.

Cara baik mengkritik lelaki adalah dengan cara berjenaka dan lembut. Cara lelaki mengkritik adalah berlainan dan ia jarang dilakukan oleh wanita. Bila lelaki mahu mengkritik, masa dan keadaan dipilih dengan teliti. Bila menegur, perbincangan itu ringkas, tidak emosi dan tepat. Untuk mengkritik lelaki eloklah kiranya kritikan itu digabung dengan sedikit pujian.

.

Lelaki juga mahukan sokongan

Bila lelaki menghadapi masalah dan mengadu pada wanita, wanita harus memberitahu lelaki itu bahawa dia masih diperlukan. Lelaki mahukan keselesaan perasaan dan sokongan serta kata-kata lunak seperti: “saya cintakan abang..” atau “Tidak kira apa yang terjadi, saya tetap bersama abang…”

.

Lelaki dan ego

Ramai lelaki menunjukkan egonya pada dua masa, pertama di masabual biasa dan kedua di ranjang. Ini biasanya menyebabkan wanita menjadi bosan. Tetapi sebaik-baiknya wanita patut mempertingkatkan ego suami atau kekasihnya.

Wanita yang menyemarakkan api cinta akan menikmati kehangatan api cinta itu. Lelaki mahu wanita memberitahu bahawa sumbangannya diiktiraf dan dilnilai. Jika anda tidak menyatakan kepadanya, siapa lagi? Jika anda mempertingkatkan ego lelaki, ia kan membuatkan lelaki merasa senang dan setiap orang disekelilingnya akan mendapat faedah, terutamanya yang dicintainya
.

Lelaki mesra tanpa beremosi

Antara perkara yang ada pada lelaki dan wanita ialah kehendak mutlak untuk dikasihi dan mengasihi sebagai balasan. Intimasi emosional, bersatunya jiwa bukan hanya jasad, adalah cara bagaimana kasih sayang itu lahir. Ianya bukan satu proses sahaja.

Rahsia Pemikiran Seorang Lelaki

Ni patut kaum wanita tahu dan ambil berat..nak tahu apa..? Jom layan..Perihal Lelaki #1

“Sebenarnya kebanyakan lelaki lebih menyukai wanita yang bijak daripada wanita yang seksi. ”

Ramai juga lelaki selalu memandang tinggi kepada wanita genius. Paling tidak, wanita yang mempunyai pendirian tetap dan bijak membuat keputusan. Dalam erti kata lain, selalu percaya kepada pemikiran sendiri.

Bagi mereka, memakai jeans yang ketat, t-shirt pendek sehingga ternampak belakangnya, pusatnya atau wanita bersinglet di pusat membeli-belah adalah Too Cheap!

Perempuan-perempuan yang seksi dan seksa ini hanya dilihat sebagai satu objek seks. Namun…jika berpelajaran, bijak dan seksi, ianya satu kelebihan besar! It’s big bonus!

Sekiranya seorang wanita itu pandai mengimbangkan cara berpakaian, penampilan diri, berilmu dan bijak membuat keputusan pastinya dia adalah pilihan lelaki yang paling utama.

Maksud berilmu di sini, anda boleh memilikinya dari berbagai cara bukan hanya dari kelulusan akademik yang tinggi. Anda boleh menimba ilmu dari kursus-kursus ataupun workshop apa-apa di mana-mana sahaja dan anda boleh memiliki ilmu dalam bidang memasak, menjahit, percetakan, rekacipta dan sebagainya.

Apabila anda mempunyai ilmu dan kepakaran di dalam sesuatu bidang, anda sudah susah untuk diperlekehkan atau dipandang rendah oleh sesiapa sahaja. Ini kerana, apabila seseorang yang mempunyai ilmu dan kepakaran, keperibadian anda dilihat dari sudut perspektif yang berbeza serta dihormati ramai dan bukan calang-calang orang yang mudah untuk dipermainkan. Now you see what is important, right?!


Perihal Lelaki #2

“Lelaki benci dengan wanita yang suka bercerita tentang bekas kekasihnya.”

Ianya amat memualkan mereka apabila wanita mula bercerita tentang itu dan ini, kisah lampau dan kenangan manis serta pengalaman mereka semasa bersama dengan bekas kekasih.

Ianya adalah satu kesalahan besar bagi mereka. Mereka juga menganggap, jika wanita masih berperangai begitu, ianya seolah-olah wanita itu masih cinta dan mempunyai perasaan terhadap bekas kekasihnya, walaupun ianya hanyalah satu kenangan silam.

Yang nak pergi cerita kisah-kisah lama tu buat apa? Pening dengan sesetengah wanita ni. Suka sangat nak bercerita kisah lama. Seolah-olah nak menunjuk yang dia pernah mempunyai kehidupan yang menarik, lepas tu nak banding-banding pulak tu hehehe…

“adoi, apa yang awak nak mengajar boyfriend awak sekarang ni?… bertahan? sabar? Tak payahla… buat sakit hati dia je beb!”

Tak usah lah sayamg… buat sakit hati boyfriend you je. Apa yang paling penting ialah kebahagiaan masa depan anda berdua. Bukan kisah yang lepas, pengalaman lalu…boring la beb.

MASA SEKARANG, bina kebahagiaan sekarang..create new experience untuk anda berdua kenang segala kemanisannya. Alami segala pengalaman baru bersama walaupun di tempat yang pernah anda kunjungi bersama exboyfriend. You know, itu lagi bagus…Lalui bersama boyfriend sekarang, sesuatu yang pernah dilalui bersama exboyfriend untuk jadikan kenangan silam sudah tidak bermakna lagi. Perrgh…ini tip aaaa…”manyak mahal wo!”


Perihal Lelaki #3

“Lelaki sangat mengagung-agungkan wanita yang disukainya atau yang baru diminatinya walaupun wanita itu tidak cantik!”

So, jangan cepat perasan! Hehehe…Kalau nak tahu anda betul-betul cantik atau hebat, jumpa lelaki yang membenci anda, sesungguhnya walau dia membenci anda sekalipun lelaki itu tidak akan mengata anda hodoh jika anda cantik.

Amacam??… sebenarnya ini memang benar. Dah banyak jumpa lelaki-lelaki begini. Walau dia benci atau geram dengan sikap wanita itu…dia tetap akui yang wanita itu benar-benar cantik.

Tapi kalau yang tak cantik tu…tetap tak cantik laaa..hehe. Namun selalunya nasib menyebelahi mereka. Walau tak cantik pun, kalau si lelaki sudah sayang, anda tetap kelihatan cun melecun walau pun anda selekeh dan tembam. Begitulah juga sebaliknya. Hehehe…cool tak?!


Perihal Lelaki #4

“Mengapa masih cinta dengan lelaki yang pernah curang? Kerana lelaki curang akan berlaku curang lagi dan lagi… ”

Lelaki curang??…jangan bagi peluang kedua kepadanya. Sekali dia curang, dia akan berlaku curang untuk berkali-kali lagi. Sekali lelaki curang, itu bermakna dia masih mempunyai nafsu terhadap wanita-wanita lain. Curang pertama kali itu yang susah untuk dilakukan, tetapi apabila dia sudah buat sekali…well, yang kedua dan seterusnya is easy!

So, jangan buang masa! Buang dia! Tidak ada gunanya untuk anda memaafkan lantas memberi peluang kepadanya untuk kembali, kerana hampir kesemua daripada mereka akan kembali berlaku curang lagi. Sorry kawan-kawan wanita semua…this is reality!

Kecuali, dia terikat dengan perkahwinan yang terpaksa atau perhubungan yang sudah tiada cinta namun kerana anak-anak atau kerana keluarga dan maruah, lalu dia tidak dapat putuskan. Lalu, dia terpaksa jatuh cinta pada yang lain…

Beratus-ratus email masalah cinta yang mana ramai masih menunggu boyfriend mereka yang hilang entah ke mana. Dan apabila tersedar yang lelaki mereka curang, wanita-wanita ini terus menerus bersedih dan seolah-olah tidak mahu meneruskan hidup normal mereka…

Please faham ya…lelaki kalau dia masih mahukan anda, dia masih ingin bersama anda, dia akan sentiasa ‘mengayat’ anda. Dia akan sentiasa call setiap masa, sms selalu, selalu mahu berjumpa dan berbual mesra, dia akan lakukan apa sahaja demi untuk bersama anda. Percayalah!

Kalau masih sayang dan cinta, takkan dia hilang dan senyap je beb, handphone mesti jawab. Kalau dah tak cinta tu, berborak pun sekadar bertanya khabar je, dah tak ada kemesraan, dah tak romantik, sms pun balas sikit-sikit, kadang-kadang tak balas…hmmm, ada wanita lain lah tu. Kalau tak pun dia dah bosan dengan anda.

So, kerja anda sekarang ialah…bertekad untuk keluar dari kemelut itu dan memulakan hidup baru, kemudian membuka hati anda kepada yang baru…


Perihal Lelaki #5

“Lelaki teramat benci dengan wanita-wanita yang suka berlebih-lebih dalam segala hal.”

Ramai lelaki memang tak suka dengan wanita yang suka bercakap lebih, berpakaian lebih-lebih, cara berkawan pun lebih-lebih. Lelaki mana pun akan mudah rimas dengan wanita sebegini. Disarankan yang lebih-lebih tu, bersederhanalah. Dalam islam pun menyarankan agar kita mengamalkan kesederhanaan.

Hmm..ingat kami kaum lelaki ni boleh tahan ke tengok awak semua bersosial, berkawan rapat dengan lelaki lain, keluar berjalan, minum-minum, makan-makan,

“wa jeles bangat tau!!…ingat tak terseksa batin ke?!!… cuba lelaki buat kat wanita tengok. Tahan ke??”

Hahahaha…kelakar memang kelakar, tapi itulah hakikatnya. Fikirlah dulu sebelum anda nak bersosial lebih-lebih. Ingat cam ni…kalaulah boyfriend anda buat sama seperti apa yang anda buat…okey ke tak? Kalau anda boleh terima then…too bad lah pada boyfriend itu. Kesianlah kat boyfriend you…kena ngap sayot! wakakaka…

Meranalah dia sorang-sorang hehehe…salah satu sebab utama perpisahan banyak terjadi pun adalah kerana perhubungan yang terlalu sosial sehingga menimbulkan syak wasangka dan cemburu…


p/s : maka sedarlah wahai wanita..jagalah pasangan anda baik-baiknya ye.. jom share dengan kawan-kawan lain.

Wednesday, September 28, 2011

Cinta Dalam Diam

Assalamualaikum wbt.
Hari ni nak share satu artikel dgn kwn2 ttg cinta dalam diam. Ramai yg menyatakan bahawa cinta dalam diam menyeksakan tetapi percayalah, cinta dalam diam adalah cinta yang sebenar-benarnya, kerana cinta ni tidak perlu diheboh2kn dan tidak perlu dicanang ke serata dunia ...Bila belum bersedia melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam ...
Karena diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya ...
Kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang,
Kau tak mau merosak kesucian dan penjagaan hatinya..
Karena diammu memuliakan kesucian diri dan hatimu..
Menghindarkan dirimu dari hal-hal yang akan merusak izzah dan iffahmu ..
Karena diammu bukti kesetiaanmu padanya ..
Karena mungkin saja orang yang kau cinta adalah juga orang yang telah ALLAH swt pilihkan untukmu ...
Ingatkah kalian tentang kisah Fatimah dan Ali??
Yang keduanya saling memendam apa yang mereka rasakan ...
Tapi pada akhirnya mereka dipertemukan dalam ikatan suci nan indah ....
Karena dalam diammu tersimpan kekuatan ... kekuatan harapan ...
Hingga mungkin saja Allah akan membuat harapan itu menjadi nyata hingga cintamu yang diam itu dapat berbicara dalam kehidupan nyata ...
Bukankah Allah tak akan pernah memutuskan harapan hamba yang berharap pada-Nya??
Dan jika memang 'Cinta Dalam Diammu' itu tak memiliki kesempatan untuk berbicara di dunia nyata, biarkan ia tetap diam ...
Jika dia memang bukan milikmu, Allah, melalui waktu akan menghapus 'Cinta Dalam Diammu' itu dengan memberi rasa yang lebih indah dan orang yang tepat ...
Biarkan 'Cinta Dalam Diammu' itu menjadi memori tersendiri dan sudut hatimu menjadi rahsia antara kau dengan Sang Pemilik hatimu ...
Cintailah ia dalam diam, dari kejauhan, dengan kesederhanaan dan keikhlasan...
Ketika cinta kini hadir tidaklah untuk Yang Maha Mengetahui saat secercah rasa tidak lagi tercipta untuk Yang Maha Pencipta izinkanlah hati bertanya untuk siapa ia muncul dengan tiba-tiba...mungkinkah dengan ridha-Nya atau hanya mengundang murka-Nya...
Jika benar cinta itu karena Allah maka biarkanlah ia mengalir mengikuti aliran Allah karena hakikatnya ia berhulu dari Allahmaka ia pun berhilir hanya kepada Allah..
" Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran Allah ." (QS. Adz Dzariyat:49)
" Dan kawinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu, dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya. Dan Allah Maha luas(pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui. " (QS. An Nuur: 32)
" Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir. " (QS. Ar-Ruum:21)
Tapi jika memang kelemahan masih nyata dipelupuk mata maka bersabarlah... berdo'alah... berpuasalah...
" Wahai kaum pemuda, siapa saja diantara kamu yang sudah sanggup untuk menikah, maka menikahlah, sesungguhnya menikah itu memelihara mata, dan memelihara kemaluan, maka bila diantara kamu belum sanggup untuk menikah, berpuasalah, karena ssungguhnya puasa tersebut sebagai penahannya " (Hadist) "
" Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk. " (QS. Al Israa' :32)
Cukup cintai ia dalam diam...
bukan karena membenci hadirnya.. .tapi menjaga kesuciannya bukan karena menghindari dunia... tapi meraih surga-Nya bukan karena lemah untuk menghadapinya.. .tapi menguatkan jiwa dari godaan syaitan yang begitu halus dan menyelusup..
Cukup cintai ia dari kejauhan...
karena hadirmu tiada kan mampu menjauhkannya dari cobaan karena hadirmu hanya akan menggoyahkan iman dan ketenangan karena hadirmu mungkin saja akan membawa kenelangsaan hati-hati yang terjaga...
Cukup cintai ia dengan kesederhanaan...
memupuknya hanya akan menambah penderitaan menumbuhkan harapan hanya akan mengundang kekecewaan mengharapkan balasan hanya akan membumbui kebahagiaan para syaitan...
Maka cintailah ia dengan keikhlasan...
karena tentu kisah Fatimah dan Ali bin Abi Thalib diingini oleh hati... tapi sanggupkah jika semua berakhir seperti sejarah cinta Salman Al Farisi...?
"...boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. " (QS. AlBaqarah:216) "
" Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezki yang mulia (surga)" (QS.An Nuur:26) "
Cukup cintai ia dalam diam dari kejauhan dengan kesederhanaan dan keikhlasan...
karena tiada yang tahu rencana Tuhan... mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan karena hati ini begitu mudah untuk dibolak-balikan... serahkankan rasa yang tiada sanggup dijadikan halal itu pada Yang Memberi dan Memilikinya biarkan ia yang mengatur semuanya hingga keindahan itu datang pada waktunya...
" Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga. " (Umar bin Khattab ra.)
- Artikel iluvislam.com

Persoalan CintaApabila Tok Guru Nik Aziz berbicara tentang persoalan cinta,

Tentu ia satu yang tidak terfikir. Tetapi itulah antara kandungan temu bual editor majalah i AHMAD YANI ABD MANAF dengan pemimpin negeri Cik Siti Wan Kembang yang kini telah berusia 78 tahun. Banyak panduan berguna yang mengalir dari mulutnya. Kami nukilkan kembali temu bual tersebut.

Dalam al-Quran diceritakan kisah cinta manusia-manusia yang mendapat hidayah, antaranya kisah Nabi Yusuf. Boleh Tok Guru ulas sedikit mengenainya?

Kisah Nabi Yusuf adalah kisah manusia yang mendapat hidayah berdepan dengan fitnah cinta. Nabi Yusuf memang terkenal dengan kecantikannya. Malah RasulULLAH pernah menggambarkan separuh daripada kecantikan dunia ini diberikan kepada Nabi Yusuf. Seorang yang muda dan cantik itu terselamat daripada godaan seorang permaisuri istana yang tentunya juga seorang yang jelita, adalah kesan hidayah yang meresap dalam dirinya. ALLAH berikan hidayah pada Nabi Yusuf sehingga kuat berdepan dengan fitnah cinta.

Dalam al-Quran disebut ALLAH memilih orang tertentu untuk diberikan hidayah dan Nabi Yusuf antara orang pilihan ALLAH. Siapa yang akan menjadi pilihan ALLAH itu kita tidak dapat menentukannya. Tapi pilihan ALLAH itu selalunya diberikan pada hamba yang berikhtiar dekat pada-NYA.

ALLAH anugerahkan kecantikan kepada Nabi Yusuf, dalam kes ini apakah salah sekiranya Zulaikha menyukai dan mencintai Yusuf?

Cinta adalah fitrah semula jadi yang murni sifatnya. Salahnya adalah apabila cinta diletakkan pada tempat yang tidak sepatutnya atau salah guna. Umpama duit atau mata pisau, jika sekiranya digunakan untuk kebaikan, baiklah natijah. Sebaliknya jika digunakan untuk keburukan, maka buruk jugalah hasilnya. Cinta ini nikmat Tuhan yang tidak ternilai kehebatannya. Sebab itu ALLAH mengajarkan bahawa cinta paling utama adalah cinta hamba kepada ALLAH kerana dengan cinta sedemikian maka hamba itu akan terselamat dari fitnah cinta sesama makhluk. Malangnya Zulaikha telah mencintai makhluk melebihi kecintaan-NYA kepada ALLAH.

Kerana cinta itu adalah indah dan anugerah yang MAHA PENCIPTA, dalam konteks sekarang bolehkah seseorang melafazkan cinta pada orang yang disukainya tetapi masih dalam situasi yang terkawal seperti hanya menggunakan SMS, surat atau internet?

Memang perasaan suka dan cinta itu fitrah yang ALLAH berikan yang boleh digunakan. Sebab itu ALLAH turunkan syariat untuk memudahkan hidup manusia. Berkaitan dengan ungkapan cinta yang dilafazkan melalui SMS, surat atau internet, secara fizikalnya memang tidak ada salahnya. Cuma yang dibimbangkan, apa jaminannya bahawa cara itu tidak membawa kepada cara-cara yang lebih intim selepas itu. Seperti contoh, kita dibawa pergi ke tempat-tempat yang tidak sihat atau melihat gambar-gambar yang merangsang nafsu. Apa jaminan yang jiwa dan nafsu kita selepas itu tidak terganggu.

Di sinilah pentingnya kawalan syariat. Kalau kita lakukan itu memang atas pertimbangan untuk mendapat pasangan yang baik selepas kita memahami tuntutan mencari pasangan yang baik adalah diperintahkan ALLAH, maka hal itu boleh menyelamatkan kita. Tetapi jika perkara itu dilakukan tanpa panduan syariat, dibimbangkan akan menyebabkan seseorang itu terjebak dengan perkara-perkara yang bertentangan dengan syariat seperti pergaulan bebasdan sebagainya.

Jadi menulis surat cinta, SMS atau menghantar surat melalui internet, walaupun niat asalnya baik, tetapi apa jaminan bahawa hal itu tidak mendatang tindakan susulan yang akhirnya boleh mendatangkan mudarat kepada kedua belah pihak selepas itu.

Bagi seseorang yang ada kesedaran Islam dan ingin mencari pasangan yang sesuai dengan tuntutan syariat, tetapi untuk menyuarakan hasrat hati tentu tidak baik jika disampaikan secara berdepan atau berdua-duaan. Salahkah jika SMS dan internet digunakan untuk menyampaikan hasrat di hati agar orang tersebut tahu bahawa ada orang yang menyukainya?

Bagi saya hal itu tidak salah asalkan dalam batas-batas syariat. Misalnya seorang perempuan berfikir ia perlu mencari pasangan hidup seorang lelaki yang baik dan bertanggungjawab yang boleh menjaga dirinya dan zuriatnya pada masa depan. Satu hari dia ternampak atau mengenali seorang lelaki yang sesuai dengan tuntutan syariat itu. Apa salahnya jika perempuan itu menyuarakan hasrat itu dengan membuat ‘tempahan’ terhadap lelaki tersebut. Cuma budaya kita sahaja yang tidak membiasakan perempuan merisik lelaki. Tetapi dalam agama hal itu tidak salah.

Bagaimana pun dalam urusan menyampaikan hasrat ini, Islam mempunyai panduan yang baik iaitu dianjurkan membuat pinangan. Pinangan ini pula hendaklah diuruskan oleh pihak keluarga. Jadi hubungan yang bakal dibina tidak dicemari oleh perkara-perkara yang boleh mendatangkan fitnah.

Berpandukan kisah rumahtangga RasulULLAH pula, Aisyah digambarkan sebagai seorang wanita yang cerdik dan cantik sehingga RasulULLAH memanggilnya Humaira atau gadis kemerah-merahan. Sekali lagi kita diberi gambaran bahawa cinta terhadap wanita itu berkaitan dengan kecantikan. Dalam hal ini bolehkah seorang lelaki mengambil berat tentang kecantikan pasangan yang bakal menjadi pendamping hidupnya?

RasulULLAH telah memberi panduan bahawa seseorang perempuan itu dikahwini kerana beberapa sebab, antaranya kerana kecantikannya, kerana harta, kerana keturunan, dan kerana agamanya. Tetapi Nabi memberi panduan agar kahwinilah wanita itu kerana agamanya.

Jika seorang wanita dikahwini kerana kecantikan, rupa bentuk itu adalah perkara zahir. Ia boleh luntur apabila usia semakin meningkat. Seperti Buya Hamka katakan, apabila pipi kendur, gigi gugur, uban di rambut mula bertabur dan mata kabur, maka ketika itu seseorang nampak uzur.

Tetapi kalau seseorang perempuan dikahwini kerana agama, cinta akan utuh sampai tua. Malah dalam rumahtangga RasulULLAH digambarkan, walaupun Saydatina Khadijah sudah meninggal, tetapi RasulULLAH selalu menyebut kebaikannya. Pernah RasulULLAH menyembelih kambing, lalu meminta Aisyah membagi-bagikan daging kambing tersebut kepada beberapa orang perempuan yang dulunya sahabat rapat Saydatina Khadijah, sehingga menimbulkan kecemburuan di hati Aisyah.

Tetapi tiada siapa dapat menafikan bagaimana pengorbanan Saydatina Khadijah membela RasulULLAH ketika membawa risalah Islam di peringkat awal, yang menggambarkan perkahwinan RasulULLAH didorong oleh kecintaan Saydatina Khadijah kepada ALLAH dan Rasul-NYA.

Dalam masyarakat kita juga banyak ditemui pasangan yang cinta mereka berkekalan sehingga akhir hayat. Benarkah cinta di usia lanjut jauh lebih hebat dan harmonis?

Saya banyak juga membaca buku-buku yang berkaitan dengan kisah cinta ini dan memang diceritakan jika pasangan itu serasi dalam rumahtangga, maka makin bertambah usia makin mendalam cinta mereka. Isteri semakin sayang kepada suami kerana didikan dan penjagaan yang diberikan. Manakala si suami juga semakin kasih pada isteri kerana kasih sayang serta perhatian yang diberikan oleh isteri.

Bagi seorang isteri yang cuba mengekalkan cinta suami, lalu berusaha menjaga hal-hal seperti sentiasa bersenam supaya keadaan fizikal cergas dan menarik, masuk spa mengekalkan penjagaan kulit dan sebagainya. Adakah ini dikira perkara makruf yang mendatangkan pahala bagi seorang isteri?

Dalam tafsir Khazim, ada diterangkan tentang kisah Abdullah bin Abbas yang memtik kisah RasulULLAH yang mengatakan “Aku ingin benar apabila aku berhias untuk mendapat kasih sayang dari isteri sebagaimana aku mahu isteri aku berhias untuk aku sayangi.” Kisah ini menjelaskan pada kita bahawa setiap perbuatan yang boleh mendatang kasih sayang antara suami isteri adalah perbuatan yang makruf atau perbuatan baik. Malangnya dalam masyarakat kita, sebelum berkahwin ramai yang suka berhias untuk pasangannya. Tetapi selepas berkahwin, seolah-olah tidak pedulikan perihal berhias untuk pasangan.

Mungkin isteri beranggapan suami sekarang sudah menjadi kepunyaannya. Jadi tidak perlu susah-susah berhias untuknya. Bukankah suami itu mempunyai peluang untuk berkahwin lain sekiranya ia mempunyai alasan yang munasabah. Sebab itu isteri perlu bijak melayan suami dengan memberikan perhatian kepada perkara-perkara yang menjadi kesukaan suami. Khidmat pada pasangan ini tidak semesti hal-hal besar, tetapi hal-hal kecil akan menambat dan meningkatkan lagi rasa sayang pasangan. Seperti bertanya mahu makan apa, pasangkan butang baju, mudahkan urusannya di rumah. Sangat baik kalau kita tahu apa kesukaan pasangan kita dan perkara-perkara yang tidak disukainya. Memberikan hadiah perkara yang disukai oleh pasangan, sudah tentu akan mengukuhkan lagi rasa kasih dan sayang kedua-dua belah pihak.

Alam rumah tangga pada zaman moden ini amat mencabar kerana ramai pasangan terdedah dengan perkara-perkara yang boleh mengganggu kesetiaan dalam rumah tangga. Apa panduan Tok Guru pada pasangan muda agar kekal bahagia dalam rumahtangga yang dibina?
Membina rumah tangga bahagia bermula dengan niat yang baik dan tepat mengikut syaria. Malangnya terdapat pasangan yang salah niat asalnya mendirikan rumah tangga. Misalnya, berkahwin dengan seorang perempuan kerana kecantikannya atau kerana kedudukannya semata-mata, disebabkan perempuan itu mempunyai jawatanbesar dan gaji besar. Niat ini adalah salah. Saya menyeru pada lelaki yang mempunyai niat seperti ini agar membetulkan niatnya kerana adalah malu bagi seorang lelaki berkahwin dengan seorang perempuan kerana ingin menikmati harta isteri. Jadi, banyaknya perkahwinan berakhir dengan penceraian kerana niat asal mendirikan perkahwinan adalah tidak berpandukan syariat.

Binalah perkahwinan kerana cinta kepada ALLAH dan menegakkan sunnah RasulULLAH. Tanamkan di hati, aku ingin berkahwin untuk menyalurkan fitrah dan menghindari perzinaan. Kemudian ingin mendapat zuriat dan generasi yang akan menyambung sunnah RasulULLAH. Kalau cinta seperti ini pendorong perkahwinan, percayalah bahawa cinta akan indah selepas nikah. Gangguan syaitan untuk meruntuhkan perkahwinan dapat ditepis.


Bagi seorang lelaki, godaan seorang wanita perkara yang amat mencabar dan Tok Guru ada tip berasaskan pengalaman berdepan dengan hal ini?


Sebagai seorang yang mempunyai jawatan, gaji, dan sedikit ilmu, godaan ini tetap ada. Saya pernah menerima surat cinta luahan hati wanita, atau melalui telefon. Tetapi sebagai seorang yang cuba hidup berpandukan syariat, ketika berdepan dengan situasi tersebut, saya akan cepat bertindak menghindarinya. Misalnya, kalau telefon bunyinya sudah agak lain, saya akan akhiri perbualan. Memang, perempuan mana yang tidak minat pada seorang lelaki yang ada kedudukan, ilmu dan pangkat. Tapi sikap saya, jika perhubungan itu boleh menggugat kedudukan rumahtangga saya, saya akan menghindarinya. Jadi sebagai lelaki kita perlu berhati-hati dengan perasaan wanita.

Teguran Itu Penting


Orang yang dapat menegur orang lain adalah orang yang sedia menerima teguran orang lain

Ayat diatas adalah antara kata-kata cerdik pandai mengenai orang yang menegur dan ditegur. Teguran boleh berlaku di mana-mana, berlaku di dalam pemerintahan kerajaan, di dalam syarikat-syarikat, di dalam persatuan-persatuan, di sekolah. Dalam rumahtangga juga berlaku, bapa menegur anak, isteri ditegur suami, dan lain-lain. Makna katanya teguran itu berlaku di mana-mana sahaja.


Membina dan Meroboh

Teguran boleh dibahagi kepada dua secara asasnya, teguran yang membina dan yang statik dan jumud. Manusia keseluruhannya mengharapkan teguran yang membina bukan yang statik. Tetapi tidak kurang juga yang tidak lansgsung suka ditegur.

Sifat manusia yang diketahui ialah, hanya bersedia ditegur apabila dia yang membutuhkan teguran tersebut. Contohnya, Si A pergi ke Si B dan ingin meminta teguran atau nasihat, ketika itu apa sahaja yang dikatakan oleh Si B akan di dengari dengan berlapang dada.
Lain pula sekiranya seseorang yang tidak membutuhkan teguran, tiba-tiba ditegur. Hanya setengah orang yang berjiwa besar sahaja yang boleh menerima teguran spontan tersebut, Manakala yang berjiwa kecil, akan terasa dan terus terseksa hati.Orang yang Menegur

Manusia memang tidak pernah lari daripada melakukan kesalahan, yang berbeza hanya banyak dan sedikit. Tetapi biarlah orang yang cuba menegur tersebut adalah orang yang minimum kesalahannya supaya teguran yang diberikan itu bersifat trully dan hidup.

Jangan jadi seperti ketam yang mengajar anaknya berjalan lurus. Sesuatu yang agak pelik apabila penagih dadah tegar mengajar atau menegur orang lain pergi ke masjid, walhal mereka sendiri masih terkontang kanting ditepi longkang dalam kotak.
Sebab itu kalau kita suka menegur, kita mesti pastikan teguran itu di tuju ke arah kita terlebih dahulu, kemudian baru ke orang lain.Orang yang Ditegur

Teguran itu kebiasaannya bersifat membina, kerana apa yang tidak kita sedar kadang-kadang orang lain sudah sedar terlebih dahulu, persepsi kita lain, persepsi orang, lain. Sebab itu apabila ditegur, jangan terlalu cepat melenting dan menolak teguran tersebut. Kalau begitu, anda adalah orang paling rugi, kerana anda berpeluang membina diri anda tetapi awal-awal lagi anda sudah merobohkannya.

Kata Hukama, "Orang biasa akan marah apabila dikritik oleh orang lain, manakala orang yang mulia ialah mereka yang memperbaiki diri daripada kritikan orang lain. Seharusnya begini lah resam kehidupan kita".Manusia memerlukan 'cermin' bagi bagi meneliti diri. Orang disekeliling adalah cermin bagi kita. Cuba bayangkan anda bercukur misai tanpa bercermin. Bukankah susah?.Yang Paling Penting

Setiap orang yang menegur pasti sedia juga ditegur. Ramai yang tidak mampu lakukan ini. Hanya suka menegur tetapi tidak pula suka ditegur. Sebab itu penting apabila menegur isyaratkan terlebih dahulu, teguran itu adalah terlebih dahulu untuk diri sendiri.

Ingat! Apabila anda menuding jari terhadap kesilapan orang lain, sebenarnya 3 jari anda telah menuding kepada diri anda sendiri. Itu adatnya.