Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka).

Thursday, November 3, 2011

Susahnya Menolak Cinta..
Sebenarnya, kehidupan tentang membuat pilihan cinta memang banyak ragam. Ada yang sukar mendapat jodoh kerana terlalu pemilih, ada juga yang sangat mudah mendapat jodoh namun akhirnya ditolak dengan alasan-alasan tertentu.

Memang susah untuk menolak seseorang apatah lagi jika dia pernah dekat dengan kamu. Tidak mahu menyakiti, takut kehilangan sahabat dan takut-takut yang lain lagi.

Jangan terlalu memberi perhatian kepada yang berlainan jantina

Bila kita memberi perhatiaan yang lebih terhadap rakan yang berlawanan jantina, orang mana yang tidak akan salah sangka. Mungkin dia menyangka kamu sukakan dia dan terus mengajak kamu untuk bertunang. Padahal perhatian diberikan kita adalah sama sahaja dengan semua rakan – rakan yang lain.

Inilah pentingnya untuk kita membataskan diri bergaul dengan lawan jenis. Bukan hanya untuk keperluan kita sendiri, tetapi juga orang – orang yang rasa mendapat perhatian dari kamu. Jika orang tersebut mengetahui kamu sebenarnya tiada perasaan terhadapnya, dia akan rasa dipermainkan. Dan kita sudah tidak akan dipercayai lagi.

Berhenti memberi perhatian kepada perkara yang tidak penting buat rakan yang berlainan jantina. Bergaulah sewajarnya, hanya yang sewajarnya. Jangan sehingga kita menyakiti sesiapapun, sehingga merosakkan sebuah ukhuwah.

Cuba fikir dan bayangkan, jika kita atau saudara kita terkena perkara yang sama, iaitu merasa dipermainkan setelah diberi perhatian sekian lama, pasti kita akan merasa marah bukan?Jangan tertipu Oleh Perhatian

Akibat dari sebuah perhatian, biasanya bermula pada hati kecil yang mula merasakan jatuh cinta. Maka, kita janganlah mengambil kesimpulan bahawa si dia jatuh hati sdengan kita. Hindarilah perasaan-perasaan ini jika berdekatan dengan si dia, jangan disalah sangka setiap perhatian dari si dia. Ini sememangnya tidak mudah kerana fitrahnya manusia sangat suka diberi perhatian

Penyakit tipuan hati ini memang lebih banyak dirasakan oleh wanita, kerana secara fitrahnya wanita suka dipuji, di berikan perhatian yang lebih. Sebab itu juga wanita yang paling banyak mengalami patah hati.

Oleh itu, batasilah berhubungan dengan lawan jenis yang boleh membuat semuanya kacau.Menolak Cinta

perkara sukar tetapi sebenarnya mudah, kesulitannya hanya kerana kita enggan menyakiti seseorang. kalau dia mengajak kita untuk berkapel, maka tolak sahaja. Jangan takut menyakiti hatinya, kerana dia hanya mengajak kita kearah kemaksiatan. Yang mana kita pilih, samada menyakiti dia ataupun menyakiti Allah?

Jika dia ingin ta’aruf, suruhlah dia datang terus ke rumah ibu bapa kita. Janganlah sampai kita tertipu ta’aruf kosong, iaitu menghalalkan kapel dalam bungkusan ta’aruf. Jika kita tidak sukakan dia, jangan terus menolak, apatah lagi jika dia mengajak kamu berkahwin. Lakukan Istikharah dahulu, serahkan semuanya pada Allah. Kerana siapa yang tahu jika ternyata dia yang terbaik untukmu.

Ingat, apabila kita ingin menolak, rendahkan suara kita. Jangan menggunakan nada yang tinggi. Agar ukhuwah tidak rosak.

Bagaimana Rasanya ‘Couple’?

Salam saya pembuka bicara…
Bila kita membuka mata dan memandang sekeliling kita, terdapat banyak sekali ragam manusia. Masing2 dengan hal sendiri tanpa mempedulikan orang lain yang berada di sekeliling. Teks pada kali ini, ingin saya highlightkan perkataan couple dalam kalangan remaja.

Bercerita mengenai isu ini, ya, saya juga pernah terjerat di dalam perangkapnya. Usia seawal 15 tahun, saya melihat dan sering mendengar kisah dan cerita dari rakan-rakan sekelas tentang HEBATnya cinta mereka. Setiap kali ada peluang untuk berjumpa, mereka tidak akan melepaskan peluang itu. Jika tidak dapat bertemu, sms akan berkhidmat sebagai melepaskan rindu antara dua jiwa yang sudah di lamun cinta.

Lalu, saya bertanyakan kepada rakan saya, Bagaimanakah perasaan orang yang bercinta..? Jawapan yang rakan saya berikan adalah, ” ko kenalah rasa sendiri, barulah tahu betapa manisnya..”

Saya tidaklah mengatakan saya cantik.. Saya tidak mengatakan saya ayu.. Saya tidak mengatakan sama sekali saya seorang gadis yang hebat.. Sejak saya melangkah ke alam persekolahan menengah, memang saya menerima beberapa surat dari pelajar-pelajar lelaki yang ingin menjadikan saya kekasih mereka. Tetapi, pada saat itu, saya masih belum mengerti, apa itu cinta, mungkin masih terbawa-bawa naluri kanak-kanak dari sekolah rendah.

Pernah beberapa kali senior perempuan sekolah mengugut saya hanya kerana teman lelaki mereka memberikan love letter kepada saya. saya sendiri hairan dan pelik, sehebat mana kehebatan cinta yang mereka rasakan sehingga sanggup memalukan diri sendiri.

Hinggalah saya melangkah ke alam separah remaja dan naluri ingin tahu itu timbul. Akhirnya, saya bersetuju untuk menerima seorang lelaki dalam hidup saya selepas setahun dia memerhatikan saya sewaktu di sekolah. Pada masa tersebut, saya berumur 15 tahun.

Mulanya, saya tidak mengenali siapakah gerangan lelaki tersebut kerana dia hanya bertanyakan pada saya melalui sms dengan mendapatkan nombor telefon daripada rakan-rakan saya. Saya tanpa berfikir panjang, terus menerima kerana rasa ingin tahu bagaimana perasaan orang yang bercinta.

Selama sebulan kami hanya berhubung di dalam telefon, akhirnya, dia ingin berjumpa dan saya letakkan syarat, dia mesti membawa 2 atau 3 orang temannya bersama dan saya akan membawa 2-3 orang rakan saya. Tapi, saya bawa lebih dari 5 orang. pertemuan pertama kami adalah di kantin sekolah dan itu adalah pertama kali saya melihatnya.

Rupanya, dia adalah seorang pelajar dari kelas Sains tulen dan memang ramai juga pelajar perempuan yang meminatinya. Pertemuan pertama kami, hanya rakan-rakan yang banyak bercerita dan kami hanya diam. Langsung tidak bercakap sehinggalah perjumpaan selesai.

Selama beberapa bulan menjadi sepasang kekasih, saya masih tidak merasa kehebatan cinta yang sering diceritakan oleh rakan-rakan yang lain. selepas pertemuan kami yang pertama, dia ingin bertemu lagi dan berkali-kali mengajak untuk bertemu, tapi ada saja alasan yang saya berikan kerana saya terasa seperti banyak mata yang memandang seperti yang saya rasakan pada pertemuan kami yang pertama. Tidak tahu mengapa..

Akhirnya, saya rasa seperti tidak ada apa-apa benefits pun bila mempunyai pasangan, dan saya memutuskan hubungan kami dengan tanpa ada sebarang alasan. Dia sangat kecewa dan sedih.. Selama seminggu dia tidak bersemangat sewaktu berada di sekolah. Rakan-rakannya memujuk untuk saya menerimanya kembali. Akhirnya, saya kesian dan menerimanya kembali walaupun tidak ada perasaan cinta dalam hati.

Hubungan tanpa percintaan memang tidak kekal lama, saya kembali memutuskan hubungan kami dengan sebab ingin menumpuhkan perhatian pada pelajaran dahulu. Tambahan pula, saya semakin rimas bila dia berkali-kali mengajak untuk berjumpa. dia menelefon pada saat itu juga(kerana saya memutuskan hubungan melalui sms) dan apa yang saya dengar adalah tangisannya. Saya sungguh rasa bersalah pada saat itu kerana baru saya sedar yang saya telah mempermainkan hatinya. Saya rasa diri saya sangat kejam bila mendengar tangisannya yang tidak pernah saya dengar sebelum ini.

Mulanya, saya keraskan hati untuk tidak menerimanya kembali, tapi rasa bersalah bertambah apabila setiap hari dia menghantar sms yg memberitahu betapa terlukanya dia. Hati saya memang mudah tersentuh dan mudah merasa kasihan pada orang lain, saya tidak sampai hati bila melihat dia merayu-rayu dan menangis. Akhirnya, saya menerima dia kembali.

Saat saya melangkah ke alam IPT, banyak yang dapat saya lihat. pelbagai ragam manusia. Dari sinilah saya banyak mempelajari erti kehidupan sebenar. Saya melihat ramai pelajar yang sama kampus akan belajar mengulangkaji bersama-sama, makan bersama-sama, ke kelas bersama-sama… dalam fikiran saya, hanya satu, mereka tidak bosan ke bila sentiasa bersama dengan orang yang sama pada setiap masa?

Dan dimana sahaja, mereka pasti akan berpegangan tangan. ketika itu, saya terfikir, selama saya mengenali ‘dia’ dan menjadi kekasihnya, perkara yang tidak pernah kami lakukan adalah berpegang tangan. Seperti ada satu magnet pada diri kami yang mempunyai kutub yang sama.

Dunia IPT la yang banyak mengajar saya apa itu couple. Saya bernasib baik kerana mempunyai seorang kakak yang memandu saya tatkala diri ini masih tidak mengetahui selok belok dunia sebenar. Kakak saya banyak berpesan, Jaga diri dan jangan terpengaruh dengan rakan-rakan yang tidak baik. Saat itu, saya sedar bahawa selama ini, saya telah banyak terpengaruh dengan teman2 sekolah dulu. Terpengaruh dengan cerita-cerita kehebatan cinta mereka..

Di dunia IPT jugalah, saya mengerti apa itu Islam (kerana saya berasal dari keluarga muallaf) kerana saya tidak ada saudara mara, datuk atau nenek yang boleh saya jadikan rujukan dan pertanyaan berkenaan Islam. Di sini, saya berjumpa dengan ramai rakan2 yang muslim dengan pelbagai bangsa. dan rakan yang rapat dengan saya seorang berbangsa Melayu. Dia banyak memberitahu dan menceritakan saya Islam itu bagaimana.

Pada mulanya, saya hanya menganggap Islam itu, kita perlu berkelakuan baik dan Allah akan suka. Bertudung dan Allah akan sayang. Jaga maruah diri dan Allah akan cinta. Tapi sebenarnya, Islam itu, kita hendaklah berkelakuan baik luaran dan juga dalaman.. merendah diri.. Kita hendaklah menutup aurat selengkapnya, bukan membungkus aurat dengan baju ketat tetapi memakai tudung, kita menjaga maruah kita, bersopan-santun, pergaulan antara lelaki dan perempuan yang ajnabi dan yang sangat penting adalah Jaga Solat 5 waktu.

Pada satu malam, saya duduk bersendirian melayan bunyi cangkerik dan sunyi malam itu. Tiba-tiba otak saya teringatkan dia. Sejak saya melangkah ke IPT, sudah lama kami tidak berhubung. Rasanya hampir 2 bulan. Last kami ber sms pun diakhiri dengan pergaduhan kerana saya tidak mengendahkannya dan jarang membalas smsnya. Pada malam itu, tangan saya ringan mencapai telefon bimbit dan menghantar sms ingin meminta putus darinya dan kali ini saya NEKAD dan tidak akan kalah dengan rayuannya lagi.

Dia membalas, Mengapa? Adakah saya mempunyai lelaki lain?.. Saya hanya tersenyum membaca sms itu. Seperti ada sesuatu yang memberikan saya alasan yang terbaik dan saya harap alasan itu dapat mengubati kekecewaannya. saya membalas smsnya dengan menjawab, tidak ada lelaki lain yang saya cintai kerana saya tidak rasa bagaimana cinta sesama manusia yang sebenar, saya hanya rasa bersalah pada Allah kerana telah membelakangkanNYA selama ini dan tidak sedar akan kehadiran Allah yang sentiasa menemani hambaNya di saat susah atau senang.

Saya hanya ingin mendekatkan diri pada Allah dan ingin belajar lagi serta mendalami Islam. Belajar serta mendalami Islam sahaja, tidak cukup, saya mahu praktikan cara hidup Islam yang sebenar dalam kehidupan saya. saya harap awak memahami saya. dan itu ada sms terakhir dari saya kepada dia 2 tahun lepas. keesoaknnya, dia setuju. Barulah saya terasa seperti terbang semua beban yang menghimpit minda.

Memang banyak perubahan yang berlaku pada saya saat saya melangkah ke dunia IPT ini. Alhamdulillah, Allah telah temukan saya dengan ramai rakan yang boleh saya jadikan teladan. Ya Allah, sungguh besar cahaya hidayah yang telah Engkau kurniakan ini sehingga tidak terucapkan dengan kata-kata betapa indahnya, manisnya, bahagianya hidayah ini. Mungkin inilah hebatnya rasa cinta yang dahulunya pernah diceritakan oleh rakan2 saya tentang cinta mereka, tetapi cinta yang saya dapat ini, tidak dapat saya ceritakan dan ungkapkan betapa indahnya.. hebatnya.. sangat indah..

Saya amat bersyukur kerana Allah melindungi saya yang jahil ini daripada mendekati bunga-bunga zina dan masih memberikan peluang pada saya untuk memandang dengan lebih dalam erti ISLAM. salah satu nikmat yang terbesar dari Allah.. Alhamdulillah. Allah itu Maha Besar. Allah Maha Agung. Allah segalanya.kiriman artikel dari : Red rose Thorns

Apakah itu cinta?

Cinta itu perasaan jiwa semulajadi. Ia adalah fitrah yang menjadi salah satu sifat manusia. Ia wujud bila hati tertarik kepada yang dicintainya itu penuh emosi dan gembira kerana itu.

Dalam memenuhi keperluan untuk puas dalam cinta, manusia menghadapi krisis nilai. Insan yang mula jatuh cinta akan bersungguh untuk mencapai kepuasan dalam cinta itu. Ada yang menjadi buta dan kabur nilai akibat bercinta. Tapi bagi yang bijaksana mereka mendambakan cara yang sesuai dan mulia untuk memenuhi keperluan cintanya itu. Insan sebegini ingin hidup yang bersih dan penuh taqwa.

Sifat Cinta

Cinta itu suci, mahal dan tinggi tarafnya. Sifat cinta itu sempurna. Jika tidak, cinta akan cacat. Itulah cinta sebenar cinta. Untuk mengetahui dengan lebih dekat, kita perlulah tahu sifat - sifat cinta :

Cinta Wujud Sejak Dilahirkan

Rasa cinta sedia wujud di dalam jiwa manusia sejak manusia itu lahir ke
dunia.Cuma manusia akan melalui tahap-tahap kelahiran cinta bermula dari
cinta kepada belaian ibu,membawa kepada cinta kepada kekasih dan akhirnya
setelah puas mencari cinta suci,maka akan cinta kepada Tuhan Wujudnya cinta
itu tidak dapat dilihat tapi dapat dirasa dan cinta sebenar cinta itu suci
murni serta putih bersih.

Cinta Bersedia
Bila sampai masanya di setiap tahap-tahap cinta,maka Tuhan menjadikan
manusia itu bersedia menerima cinta itu.Pada mulanya jiwa itu bersedia
menerima cinta,lantas sedia pula untuk berkongsi rasa kewujudan dengan
dikasihi.Sedia untuk mengikat setia serta saling memahami.Setia untuk
dipertanggungjawapkan kerana cinta.Sedia untuk menyerah diri pada yang
dicintai.

Cinta Itu Indah

Walaupun kewujudan cinta tidak bisa dilihat,tetapi cinta itu indah dan
cantik.Cantiknya itu tulin dan tidak ia bertopeng.Bukan saja ia cantik
malah suci murni,bercahaya gemerlap dan putih bersih.

Cinta Itu Mengharap Balasan

Cinta antara manusia itu berkehendak kepada jodoh atau pasangan,dari
diri yang punya persamaan,dari diri yang asalnya satu. Bila dapat yang
dicari,bermakna cinta itu menganggap telah bertemu yang paling sesuai
dan secucuk dengan jiwanya, untuk bersatu kembali. Kehendak itu timbal
balik sifatnya kerana manusia dalam bercinta tidak hanya menerima tapi
juga menerima.

Cinta Itu Menakluki

Sifat cinta itu ingin menguasai.Dia mahu yang dikasihinya itu hanya
khusus untuk dirinya.Dia tidak mahu ianya dikongsi dengan orang lain.
Sifat ini menuntut hak untuk mencintai dan dicintai.Tapi, dalam pada
ingin menakluki,ia juga ingin ditakluki sepenuhnya.

Cinta Itu Mengetahui

Pada asasnya sebenarnya cinta itu mengetahui.Orang yang bercinta tahu
siapa yang patut dicintainya.Cinta tidak perlu bertanya.Manusia boleh
jatuh cinta tanpa membaca ilmiah atau novel tentang cinta.Mereka tahu
apa yang perlu dilakukan.Tapi,cinta cuma tahu bercinta. Ia tidak tahu
akan peraturan cinta jika tiada diberikan panduan.

Cinta Itu Hidup

Cinta adalah ibarat manusia,boleh berputik,lalu mekar serta boleh
layu dan gugur. Cinta itu punya deria dan perasaan.Cinta mendengar
cinta,berkata cinta,melihat cinta. Cinta ada segala-galanya. Sayang,
benci, cemburu, gembira, sedih, tenang,tertekan ,ketawa dan menangis.
Cinta itu hidup sampai satu ketika ia akan menemui mati. Tapi ramai orang
berharap agar cinta itu kekal selagi dia masih hidup dan tetap hidup
walaupun telah mati.

Cinta Itu Suci

Sebagaimana yang banyak dikatakan orang, cinta itu suci. Sucinya cinta
bukan bermakna ia tidak mengharap balasan. Cinta mengharap balasan
cinta. Sucinya cinta bermakna ia tidak bernoda dan tidak pula berdosa
Itulah sifat asal cinta, ia suci bagaikan anak yang baru lahir. Mereka
yang kenal erti cinta akan cuba mengekalkan cinta itu sesuci mungkin.
Mengekalkan cinta suci bermakna menjauhkan ia dari godaan nafsu yang
tidak ada batasan. Kerana nafsulah cinta suci jadi bernoda dan berdosa.

Cinta Itu Mempersona

Cinta itu bukan saja indah,tapi mempersonakan. Ia bukan kerana cinta
itu nakal sifatnya tapi kerana ia suci dan bersih. Ia adalah sebagai-
mana anda melihat pada anak kecil yang comel dan bersih. Dia senyum
pada anda dan merapati anda. Anda terpesona kerana bukan saja ianya
comel,tapi kerana dia adalah insan yang tidak berdosa. Kerana sifat
cinta yang mempersona ini selalunya manusia itu berbuat silap bila
bercinta. Apa saja yang dilakukan oleh kekasihnya mempersonakannya
dan nampak cantik serta betul walaupun itu adalah satu dosa dan akan
menodai cinta itu sendiri.


Itulah juga yang menyebabkan orang yang bercinta itu walaupun seorang yang bijaksana, akan menjadi bodoh kerana pesona cinta. Akal itu mampu dikalahkan oleh nafsu. Nafsu itu tidak boleh dikalahkan melainkan jika anda sentiasa ingat kepada Tuhan Maha Pencipta..

Apakah itu Bukti Cinta?

Cinta perlukan bukti. Ramai orang percaya bahawa bukti cinta itu ialah mengorbankan atau menyerahkan apa saja yang kekasih anda mahu. Mereka percaya jika itu tidak berlaku,maka cinta itu tidak tinggi nilainya.

Sebenarnya anggapan itu tidak tepat. Jika anda beri semua yang dia mahu, apakah yang tinggal pada anda?
Benarkah dia cinta pada anda bila dia mahukan pengorbanan anda?

Cinta sejati tidak memusnahkan atau merosakkan diri kekasih yang dicintai. Malah ia menjaga agar kekasih tetap suci dan selamat sebagaimana sucinya cinta itu sendiri

“Janganlah hendaknya kecintaan anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi lupa dan kebencian anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi hancur”

- Saidina Umar Ibnul Khattab -